Laburisti zbog ‘antisemitskog’ tvita smijenili ministricu u sjeni

Ured predsjednika Laburista Keira Starmera je zatražio da Long-Bailey sa Twittera izbriše poveznicu na intervju Maxine Peake, ali je ona to odbila (EPA)

Laburistička stranka je smijenila svoju istaknutu ljevičarsku ministricu u sjeni optuživši je da je na Twitteru podržala anitisemitizam izrazivši podršku glumici koja je dala kontroverzan intervju, javlja dpa.

Glasnogovornik stranke je potvrdio da je čelnik laburista Keir Starmer zatražio od Rebecce Long-Bailey, koju je porazio na izborima za čelništvo stranke u aprilu, da odstupi. 

“Članak koji je Rebecca ranije danas podijelila sadrži antisemitsku teoriju zavjere”, rekao je glasnogovornik.

List The Independent razgovarao je s glumicom i ljevičarkom Maxine Peake, koja je listu rekla da je američki policajac koji je klečao na vratu Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je prošlog mjeseca ubijen u policijskoj intervenciji, tu taktiku možda naučio u Izraelu, prenijela je Hina. 

“Taktike koje koriste policija u Americi, poput klečanja na vratu Georgea Floyda, naučene su na seminarima s izraelskim tajnim službama”, ustvrdila je Peake.

Long-Bailey, saveznica bivšeg čelnika laburista Jeremyja Corbyna, na Twitteru je stavila poveznicu na razgovor uz komentar da je “Maxine Peake čisti dijamant”.

Palestinsko pitanje

Long-Bailey je kasnije napisala da njen prvi tvit “ni na koji način nije predstavljao podršku svim aspektima intervjua”.

Starmerov ured je od nje zatražio da izbriše oba tvita, rekla je.

“Nisam to mogla učiniti mirne savjesti, a da ne objavim izjavu s objašnjenjem”, rekla je Long-Bailey.

“Zatražila sam da o tim pitanjima razgovaram s Keirom prije dogovora što poduzeti. Na žalost, on je svoju odluku već donio”. 

Dodala je da će nastaviti podržavati Starmera kao laburistička zastupnica.

Donedavnog čelnika laburista Jeremyja Corbyna, veterana borbe protiv rasizma, optuživali su za propuste u obračunavanju s antisemitizmom u stranci, povezanim s gorljivom potporom koju su mnogi članovi davali palestinskom pitanju.

Corbyn je dao ostavku nakon što je na općim izborima u decembru izgubio desetke mjesta u parlamentu, kada su konzervativci premijera Borisa Johnsona preuzeli većinu u parlamentu.

Izvor: Agencije