Biden: Trumpova zdravstvena politika je ‘okrutna’

Nedavne ankete pokazuju da Trump zaostaje za Bidenom (EPA)

Demokratski predsjednik kandidat Joe Biden je osudio predsjednika Donalda Trumpa zbog nastojanja na ukidanju Obamacarea, optuživši republikance da ugrožavaju dostupnost zdravstvene zaštite za milione Amerikanaca usred pandemije, prenosi Hina.

U govoru u ključnoj državi Pennsylvaniji Biden je kritizirao Trumpovu administraciju zbog najavljenog podnošenja zahtjeva Vrhovnom sudu da se zakon o zdravstvenom osiguranju, poznat kao Obamacare, proglasi ilegalnim.

Taj je zakon jedno od glavnih postignuća iz vremena kad je Biden bio Obamin potpredsjednik.

“To je okrutno, bešćutno i bezosjećajno”, kazao je Biden i dodao da bi ukidanje tog zakona prisililo porodice da “žive svoje živote uhvaćeni između Trumpova dva postignuća: neuspjeha da zaštiti Amerikance od korona virusa i bezosjećajnog križarskog rata za ukidanje zdravstvene zaštite”.

Biden nastavlja sa aktivnostima u kampanji

Biden, koji je od marta većinu vremena proveo u svom domu u Delawareu zbog pandemije korona virusa, nastavlja polako sa svojim aktivnostima u kampanji.

Trump, s kojim će se Biden suočiti na izborima 3. novembra, putovao je u četvrtak u Wisconsin, još jednu državu s promjenjivom biračkom podrškom (swing state), a očekuje se da će govoriti o reformi policije i proizvodnji.

Nedavne ankete pokazuju da Trump zaostaje za Bidenom u obje države, a u srijedu je broj novozaraženih širom zemlje bio blizu rekordnog.

Predsjednik kaže da je njegova odluka o ograničenju putovanja i poticanju socijalnog distanciranja pomogla suzbijanju korona virusa, no SAD ima najviše slučajeva zaraze korona virusom i najviše smrtnih slučajeva na svijetu.

Trump kritizira troškove Obamacarea

Trump kritizira troškove Obamacarea te od kampanje 2016. obećava da će ga ukinuti.

“Predsjednik će uvijek podržavati osiguranje za osobe s postojećim zdravstvenim tegobama”, kazao je glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh.

Obamacare je zakonski onemogućio osiguravajućim kućama da odbiju zdravstveno osigurati osobe zbog historije bolesti.

Demokrati obećavaju da će očuvati Obamacare.

Izvor: Agencije


Povezane

Joe Biden se mora obavezati da će otići dalje od zabrane ulaska muslimanima kako bi adresirao diskriminatorne politike s kojima se suočavaju muslimanske zajednice.

Mišljenje autora
Published On 07 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO