Nove optužnice protiv Assangea: Regrutovao hakere

Američko pravosuđe tereti Juliana Assangea da je bio u dogovoru sa članovima hakerskih organizacija (Arhiva)

Američko ministarstvo pravde objavilo je najnoviju optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u kojoj se sumnjiči da je na konferencijama u Evropi i Aziji regrutovao hakere koji bi mogli da osiguraju povjerljive informacije za njegovu web stranicu, kao i da je bio u dogovoru sa članovima hakerskih organizacija.

Izmijenjena optužnica ne sadrži više od 18 tačaka, međutim, tužioci kažu da ona ističe Assangeove napore da nabavi i objavi tajne podatke, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Pored regrutovanja hakera na konferencijama, optužnica tereti Assangea da je bio u dogovoru sa hakerskim grupama Anonymous i LulzSec, kao i da je sarađivao sa 17-godišnjim hakerom koji mu je davao informacije ukradene iz banke i audio snimke visokih vladinih zvaničnika.

‘Ozbiljna projetnja novinarima’

Assangeov advokat Barry Pollack izjavio je da „neumoljiva potraga vlade za Julianom Assangeom“ predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarima i pravu javnosti da zna.

„Današnja dopuna optužnice je još jedno poglavlje u naporima američke vlade da ubijedi javnost da se njena potraga za Julianom Assangeom zasniva na nečemu drugom osim na objavljivanju istinitih informacija koje su važne za novine“, rekao je advokat.

Assange je uhapšen prošle godine nakon što je protjeran iz ambasade Ekvadora u Londonu gdje je boravio od 2012. godine i trenutno se nalazi u pritvoru gdje čeka odluku da li će biti izručen SAD-u.

Američko Ministarstvo pravde sumnjiči ga za zavjeru sa bivšim američkim vojnikom Chelseaom Manningom zbog odavanja povjerljivih dokumenata.

Izvor: Agencije