Baltičke države zabrinute zbog premještanja američkih snaga

Trump je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000 (EPA)
Trump je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000 (EPA)

Baltičke države s pomiješanim osjećajima gledaju na plan američkog predsjednika Donalda Trumpa da vojnike SAD-a povuče iz Njemačke i premjesti ih u Poljsku, javlja dpa. 

Nakon izjava iz Litve, predsjednici Latvije i Estonije također su istakli važnost snažne vojne prisutnosti SAD-a u regiji za sigurnost njihovih država, prenosi Hina.

Nakon sastanka na baltičkom otoku Saaremi, estonska predsjednica Kersti Kaljulaid i njen latvijski kolega Egils Levits su izjavili da podržavaju “snažnu prisutnost vojnika SAD-a u Evropi u cjelini i također u Poljskoj”.

Trump je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000.

Dio vojnika bit će premješten u Poljsku, rekao je Trump u srijedu na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, te kritizirao Njemačku zato što ne izdvaja dogovoreni udio budžeta za odbranu, na što su se obavezale sve članice NATO-a.

“Premještaj vojnika treba sagledati u širem kontekstu”, rekla je Kaljulaid. “Te rasprave i te odluke vođene su dugoročnom perspektivom, tako da zapravo ne možete povezati Njemačku i Poljsku u tom kontekstu. Mislim da je to lažna veza”. 

Zabrinutost zbog sigurnosti

“Na Sjedinjenim Američkim Državama je da zajedno s NATO sistemom odluče kako jačati sigurnosno stanje u regiji”, dodao je Levits.

Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis rekao je ranije u četvrtak da ima pomiješane osjećaje o američkom planu premještanja snaga.

“Ne bi bilo dobro da se znatan dio vojnika SAD-a povuče iz Njemačke jer to riskira stvaranje podjela između evropskih članica NATO-a”, rekao je Karoblis za litavski radio.

S druge strane, Litva je uvijek zagovarala maksimalno jačanje vojne prisutnosti SAD-a na istoku NATO-a, rekao je Karoblis dodavši da je Poljska, u tom smislu, “vjerovatno jedno od najvažnijih mjesta”. 

Zabrinutost zbog sigurnosti porasla je među istočnoevropskim članicama NATO-a otkako je Rusija anektirala Krim i dala podršku proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Rotirajuće snage

Kako bi odvratio Rusiju SAD je od 2014. rasporedio rotirajuće snage u regiji.

NATO je također povećao prisutnost, rasporedivši po 1.000 dodatnih vojnika u svaku od baltičkih zemalja te u Poljsku.

Američki vojnici će iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, rekao je Trump primajući u srijedu u Bijeloj kući svog poljskog kolegu Andrzeja Dudu, ne otkrivajući pojedinosti o njihovu broju.

Američki predsjednik, koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne učestvuje u NATO-ovim vojnim troškovima, rekao je prošle sedmice da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO