Vojna parada u Moskvi

Prisutni na ceremoniji nosili su maske u sklopu mjera poduzetih zbog širenja virusa (Anadolija)
Prisutni na ceremoniji nosili su maske u sklopu mjera poduzetih zbog širenja virusa (Anadolija)

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom.

Ceremonija koja se, inače, održava 9. maja odgođena je za danas zbog širenja nove vrste korona virusa. Prisutni na ceremoniji nosili su maske u sklopu mjera poduzetih zbog širenja virusa.

Širom Evrope 9. maj se, inače, obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Europi i začetak Evropske unije (EU).

U zemljama EU-a poseban značaj se pridaje Danu Evrope, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Referendum o ustavu

Hiljade ruskih vojnika učestvovat će u srijedu na vojnoj paradi, samo sedmicu prije referenduma o ustavnim amandmanima koji bi Vladimiru Putinu omogućili da „resetira“ broj predsjedničkih mandata i ostane na vlasti do 2036.

Po ustavu, predsjednik može obnašati dva uzastopna mandata, što znači da bi Putin (67) trebao odstupiti s dužnosti po završetku mandata 2024. Međutim, ovi amandmani omogućili bi mu još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima.

S više od 8.000 smrtnih slučajeva i oko 580.000 zaraženih, Rusija je na trećem mjestu po broju oboljenja, nakon SAD-a i Brazila.

Izvor: Agencije


Povezane

Događaj dana u svijetu je parada u Moskvi, najveća ikada, povodom 70-te godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO