UNRWA-i nedovoljno 130 miliona dolara koje nude donatori

Agencija plaća hranu, školovanje, zdravstvenu zaštitu za oko pet miliona Palestinaca (EPA)

Međunarodni donatori obećali su Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) više od 130 miliona dolara što je šef te organizacije ocijenio kao “ohrabrujuće, ali nedovoljno” za njen rad do kraja ove godine, prenosi Beta.

Agencija UN-a za pomoć izbjeglicama je u finansijskoj krizi od 2018. godine, kada su se Sjedinjene Američke Države povukle iz finansiranja, što joj je napravilo ogroman manjak.

Generalni direktor UNRWA Philippe Lazzarini rekao je novinarima da su donacije mali dio od potrebnih 400 miliona dolara da bi se nadoknadio manjak u budžetu UNRWA koji iznosi 1,2 milijarde dolara.

Organizacija osnovana da pomaže Palestince

UNRWA je osnovana da bi pomogla 700.000 Palestinaca koji su pobjegli ili protjerani tokom rata kada je osnovana država Izrael 1948. godine.

Agencija plaća hranu, školovanje, zdravstvenu zaštitu za oko pet miliona Palestinaca u Libanu, Siriji, Jordanu, na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalemu.

Lazzarini je rekao da zasad neće biti ukinuta bilo koja od osnovnih usluga UNRWA-e, ali “zaista ne preostaje ništa drugo”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je neophodno da međunarodna zajednica “nastavi napor za stabilno, predvidivo i dovoljno finansiranje UNRWA”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO