Reakcije na odluku o hadžu: Kritike, podrška, razočarenja…

Saudijska Arabija ograničila je broj hodočasnika na ovogoidšnjem hadžu na nekoliko stotina vjernika iz zemlje (Al Jazeera)
Saudijska Arabija ograničila je broj hodočasnika na ovogoidšnjem hadžu na nekoliko stotina vjernika iz zemlje (Al Jazeera)

Bol i tuga zavladali su među milionima muslimana nakon što je Saudijska Arabija donijela odluku da smanji broj hodočasnika na ovogodišnjem hadžu i da ga ograniči na nekoliko stotina državljana i stanovnika Saudijske Arabije zbog pandemije korona virusa.

Uslijedile su različite reakcije muslimanskih zemalja na ovakvu saudijsku odluku. Pojedine države su iskazale podršku tom potezu, druge su ga kritizirale, a većina zemalja šuti i još uvijek nisu iznijele nikakav stav u vezi s tim.

U nastavku slijede neki od najistaknutijih stavova i procedure koje su do sada najavljene u pojedinim muslimanskim zemljama nakon saudijske odluke da se obred hadža ove godine obavi u vrlo ograničenom broju predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Kraljevine Saudijske Arabije, uz  poštivanje mjera predostrožnosti.

Turska: Pravo ostaje, uplate se vraćaju

Uprava za vjerske poslove Republike Turske saopćila je da osobe izvučene ždrijebom za odlazak na hadž ove godine neće izgubiti svoje pravo, a uplate će im biti vraćene. Osobe prijavljene za hadž 2020. godine direktno će ući na listu za 2021. godinu bez potrebe za novim izvlačenjem.  

Imena 83.430 građana Turske koji su trebali obaviti hadž ove godine utvrđena su žrijebom od oko dva miliona osoba koje su podnijele zahtjev za učešće u izvlačenju radi odlaska na hadž.

Maroko: Izabrani se prebacuju na narednu godinu

Maroko je propisao mjere slične onima koje su najavljene u Turskoj i drugim muslimanskim zemljama. Kraljevska komisija za hadž u Maroku donijela je u utorak odluku da izvrši povrat uplata građanima koji su prethodno izabrani za odlazak na hadž ove godine, dok će rezultati izvlačenja biti prebačeni na narednu sezonu.

Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja u Maroku obavijestilo je građane o odobrenom mehanizmu za povrat njihovih novčanih uplata, nakon što su saudijske vlasti ove godine odlučile organizirati hodočašće s ograničenim brojem državljana i stanovnika kraljevine.

Iran: Odluka je neprimjerena 

Organizacija za hadž i hodočašća u Iranu kritizirala je saudijsku odluku da ograniči obavljanje obreda hadža ove godine samo na saudijske državljane i pripadnike drugih nacionalnosti koji se već nalaze u kraljevini, nazivajući to neprimjerenom odlukom.

U saopćenju ove organizacije se navodi da su muslimanske zemlje čekale da Saudijska Arabija razgovara o tome s njima kako bi čula i njihova stajališta, iskoristila njihove ideje i saradnju u cilju suočavanja s krizom širenja korona virusa.  

Alireza Rashydian, predsjednik iranske Organizacije za hadž, ranije je rekao da Rijad ne odgovara na dopise i pozive ove organizacije, kao ni na pitanja o tome kakvu će odluku kraljevina donijeti vezano za obavljanje ovogodišnjeg obreda hadža.

Egipat: Zahvala i podrška

Egipatski premijer se zahvalio u ime egipatske vlade bratskoj državi Saudijskoj Arabiji cijeneći njenu odluku da se sezona hadža ove godine ograniči na hodočasnike iz kraljevine. Naglašava kako je ta odluka u skladu sa intencijama šerijata i da pridaje veliku pažnju spašavanju života u ovim vanrednim okolnostima pandemije korona virusa.

Ministrica socijalne solidarnosti Nivine el-Qabbage izjavila je da će građani koji su se ove godine prijavili za odlazak na hadž u Egiptu dobiti pravo za odlazak sljedeće godine. Prema tome, oni će imati prednost da obave ovu dužnosti čim se stvari vrate u normalu, kazala je.

Rusija: Podrška odluci

Savjet muftija Rusije objavio je u utorak da podržava odluku saudijskih vlasti vezano za obavljanje hadža ove godine, pozivajući vjernike da sačekaju narednu sezonu hadža, navodi se u saopćenju objavljenom na web portalu Savjeta.

“Vjerski odbor muslimana Ruske federacije i Savjet muftija Rusije, na čelu sa predsjednikom Savjeta Rawilom Gaynetdinom, u potpunosti podržavaju odluku saudijskih vlasti o smanjenju broja hodočasnika ove godine”, navodi se u saopćenju Rushana Abbyasova, zamjenika predsjednika Savjeta muftija u Rusiji.

Razočarenje vjernika

Odluka Saudijske Arabije da se ovogodišnji hadž organizira u “vrlo ograničenom” broju i da će pravo sudjelovanja imati samo osobe koje već borave u Saudijskoj Arabiji razočarala je milione muslimana, uprkos tome što pojedini razumiju i podržavaju takvu odluku.

Ovakav potez je bio očekivan već neko vrijeme. Pojedine zemlje su već otkazale planove za dolazak njihovih državljana na hadž. I pored toga, saopćenje kraljevine je razočaralo muslimane koji plaćaju velike iznose i čekaju dugo da obave ovu dužnost.

“Gajila sam veliku nadu da ću posjetiti Meku”, rekla je 68-godišnja Qumriya Yahya iz Indonezije, najveće muslimanske zemlje na svijetu po broju stanovnika, te dodala:

“Godinama sam se pripremala za to. Ali šta se može učiniti? Ovo je Božja volja, to je sudbina.”

Indonezija je ranije ovog mjeseca donijela odluku da njeni građani neće putovati na hadž ove godine.

Saudijski državljanin Yazid Dejani izjavio je za agenciju AFP da razumije odluku, pojasnivši da se moraju više poštovati mjere predostrožnosti.

Međutim, Ahmed al-Khoury, jordanski državljanin s prebivalištem u Rijadu, smatra da nema razloga za “otkazivanje ili odgađanje hadža”, rekavši da se “bolest može prepoznati i izliječiti, i nije toliko smrtonosna”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO