Podrška Trumpu zbog nošenja s krizom najniža dosad

Donald Trump
Anketa pokazuje da svega 37 posto Amerikanaca podržava Trumpov odgovor na pandemiju (EPA)

Podrška Amerikanaca predsjedniku Donaldu Trumpu zbog nošenja s pandemijom korona virusa pala je na najniži nivo, pokazuju najnovije Reutersove i IOSOS-ove ankete, dok novi slučajevi zaraze COVIC-om 19 rastu, dok je Trump na udaru kritika jer planira smanjiti broj testiranja. 

Ankete su također pokazale da Amerikanci većinski žele da Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton svjedoči pred Kongresom pod zakletvom, nakon što je optužio Trumpa u svojoj novoj knjizi, uz informaciju da je za ponovnu pobjedu na izborima tražio i pomoć kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Anketa pokazuje da 37 posto Amerikanaca podržava Trumpov odgovor na pandemiju, što je najniža podrška od posljednje ankete ovog tipa koja je provedena početkom marta. Oko 58 posto je reklo da ga ne podržava, prenosi Hina

S malo više od četiri mjeseca do predsjedničkih izbora koji će se održati 3. novembra, Joe Biden, izgledni predsjednički kandidat demokrata, vodi pred Trumpom za 10 posto među registrovanim biračima, prema posljednjim anketama.

I republikanci nezadovoljni 

Trump je bio spor u javnom priznanju koliko je ozbiljna pandemija korona virusa koja je usmrtila više od 120 hiljada Amerikanaca, te je primorao savezne države na otvaranje prije nego što su stručnjaci rekli da je to sigurno.

Članovi Trumpove republikanske stranke također su pesimističniji nego bilo kad tokom njegova dosadašnjeg mandata.

Samo 43 posto njih reklo je da smatra da zemlja ide u „pravom smjeru“, što je najniža stopa podrške otkad je Trump zaposjeo ured u januaru 2017. godine. 

Oko 41 posto osoba reklo je da žele da Kongres otvori još jednu istragu o Trumpu, dok je 39 posto reklo da se tome protivi.

U anketama su prikupljeni odgovori od 1.115 osoba, uključujući 503 demokrata i 408 republikanaca.

Izvor: Agencije