Kim obustavio planove za vojnu akciju protiv Južne Koreje

Članovi komiteta raspravljali su o trenutnoj situaciji, te odlučili da ne preduzimaju vojnu akciju, bez davanja pojašnjenja (AFP)
Članovi komiteta raspravljali su o trenutnoj situaciji, te odlučili da ne preduzimaju vojnu akciju, bez davanja pojašnjenja (AFP)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un predsjedavao je sastanku Centralne vojne komisije na kojoj je odlučeno da se suspenduju svi planovi za vojnu akciju protiv Južne Koreje, javila je zvanična agencija KCNA.

Članovi komiteta raspravljali su o trenutnoj situaciji, te odlučili da ne preduzimaju vojnu akciju, bez davanja pojašnjenja.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, tenzije u odnosima dvije Koreje porasle su u posljednje vrijeme pošto su neke južnokorejske grupe najavile da će pokrenuti propagandnu akciju slanja letaka na sjever.

Baloni sa lecima i novčanicama

Jedna južnokorejska grupa poslala je tokom prošle noći u Sjevernu Koreju 20 ogromnih balona sa 500.000 letaka, 2.000 novčanica od jednog dolara i malih knjiga o Sjevernoj Koreji iz pograničnog grada Pajua u ponedjeljak navečer, prenio je AP.

Seul je najavio pravnu akciju protiv te grupe zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Tu akciju Pjongjang je ocijenio kao kršenje sporazuma između dvije zemlje o nepreduzimanju akcija koje bi mogle voditi vojnoj konfrontaciji i odgovorila postavljanjem oko 20 zvučnika preko kojih će se emitovati propagandni materijal duž granice sa Južnom Korejom, što je oko polovina zvučnika uklonjenih 2018. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO