Deloitte: Autoindustrija pred slomom

Autoindustrija se i prije pandemije suočavala sa velikim izazovima (EPA)

Automobilska industrija u svijetu je pred slomom zbog posljedica pandemije korona virusa, navodi se u najnovijem istraživanju konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte, prenosi Tanjug.

U istraživanju, između ostalog, piše da se autoindustrija i prije pandemije suočavala sa velikim izazovima i dalekosežnim posljedicama za tradicionalne automobilske proizvođače.

“Očekuje se dodatan pad profitabilnosti, pa će proizvođači morati da se nose s bržim i ozbiljnijim posljedicama pandemije, posebno ako u obzir uzmemo ogroman pad prodaje kojem trenutno svjedočimo”, rekao je predstavnik Deloittea u Hrvatskoj Zlatko Bazianec.

U istraživanju se dodaje da je Kina trenutno najvažnije tržište i da će se njena dominacija povećati zbog mirovanja najvećih evropskih automobilskih tržišta, prenosi portal Index.

Kinezi skloniji prihvatiti slternativne pogone

Prema istraživanju, postoji očigledna razlika između tradicionalnih tržišta i Kine, s obzirom da su kineski potrošači spremniji da prihvate alternativne pogonske sklopove, nego evropski ili američki kupci.

Prema procjenama, relativno uskoro će u Kini 80 posto svih novih registrovanih vozila biti u potpunosti električna, hibridna ili vozila s gorivim ćelijama, dok će zastupljenost takvih vozila biti između 31 i 35 posto u Evropi i SAD-u.

Sektor usluga nakon prodaje, uglavnom ovlašteni servisi i prodaja zamjenskih dijelova, iskusiće posebno naglašen pad u prodaji, jer električna vozila iziskuju manje održavanja, dodaje se u izvještaju Deloittea.

Izvor: Agencije