Bolton: Trump je 2018. bio spreman napustiti NATO

Trump je svoju ljutnju stavio u središte diplomatije s Evropom iako se nije faktički povukao iz saveza (EPA)
Trump je svoju ljutnju stavio u središte diplomatije s Evropom iako se nije faktički povukao iz saveza (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump bio je 2018. godine spreman izaći iz NATO-a, tvrdi Trumpov bivši savjetnik John Bolton u novoj knjizi u kojoj priča svoju verziju samita tog saveza koji je bio opterećen napetostima zbog doprinosa za odbranu evropskih članica.

Trump je bio posebno ljut zato što Njemačka nije izdvajala dva posto svog BDP-a za odbranu, kako je dogovoreno u savezu, prenosi Hina.

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se u Njemačku dopremao ruski plin dodatno je ljutila američkog predsjednika te je postavljao pitanje zašto Washington tamo drži vojnike radi odvraćanja Rusije dok Evropa produbljuje svoje veze s Moskvom.

“Do 1. januara sve države moraju ispoštovati dva posto pa ćemo oprostiti dugove ili ćemo otići i nećemo braniti one koji to ne ispunjavaju”, rekao je Trump, prisjeća se Bolton.

Trumpove prijetnje

“Sve dok se ne slažemo s Rusijom nećemo ići u NATO gdje zemlje NATO-a plaćaju milijarde Rusiji. Ako naprave ugovor o plinovodu, mi izlazimo”, navodno je rekao. “Nećemo se boriti s nekim koga oni plaćaju”.

Trump je svoju ljutnju stavio u središte diplomatije s Evropom iako se nije faktički povukao iz saveza. Samit je završio tako što je Trump rekao da poštuje savez, a saveznici su stavljeni pod pritisak da povećaju potrošnju za odbranu. 

Trump je nedavno objavio da smanjuje broj vojnika SAD-a u Njemačkoj za gotovo 10.000. Spremne su i potencijalne sankcije za kompanije uključene u Sjeverni tok 2.

Ove sedmice će poljski predsjednik Andrzej Duda posjetiti Washington gdje će razgovarati o premještaju američkih vojnika u Poljsku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO