Vojna parada u Moskvi uoči odluka o Putinovom mandatu

Prednost za učešće u paradi dobili su vojnici kod kojih su pronađena antitijela na COVID-19 (EPA)
Prednost za učešće u paradi dobili su vojnici kod kojih su pronađena antitijela na COVID-19 (EPA)

Hiljade ruskih vojnika učestvovat će u srijedu u Moskvi na vojnoj paradi u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu, samo sedmicu prije referenduma o ustavnim amandmanima koji bi Vladimiru Putinu trebali omogućiti ostanak na vlasti. Oba događaja održat će se unatoč tome što pandemija korona virusa u Rusiji ne jenjava.

Vojna parada na Crvenom trgu u povodu 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu tradicionalno se održava 9. maja na Dan pobjede, ali ju je Kremlj ove godine odgodio zbog pandemije, prenosi Hina.

Odlučeno da novi datum održavanja bude 24. juna, u vrijeme kada su već ublažene mjere protiv širenja novog korona virusa koji je jako pogodio Rusiju.

S više od 8.000 smrtnih slučajeva i oko 580.000 zaraženih, Rusija je na trećem mjestu po broju oboljenja, nakon SAD-a i Brazila.

Ovogodišnja vojna parada održava se na datum prve poslijeratne vojne parade u čast pobjede, 24. juna 1945.

Samo sedmicu dana nakon poslije održava se referendum o ustavnim amandmanima koji bi Putinu omogućili da „resetira“ broj predsjedničkih mandata i ostane na vlasti do 2036.

Po ustavu, predsjednik može obnašati dva uzastopna mandata, što znači da bi Putin (67) trebao odstupiti s dužnosti po završetku mandata 2024. Međutim, ovi amandmani omogućili bi mu još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima.

Parada će biti Putinovo prvo veliko pojavljivanje u javnosti od početka pandemije nakon jednog kraćeg 12. juna.

On će nadgledati prikaz savremene vojne moći na Crvenom trgu kojem će u mimohodu proći više od 13.000 vojnika. Dvadesetak komada oružja i tehnike bit će pokazano prvi put, uključujući tenkove T-90M, raketni sistem Buk-M3 i višecijevni rateni bacač Tosočka.

Među vozilima koja će učestvovati na mirmohodu bit će i primjerci ratnih tenkova T-34, a neki vojnici nosit će uniforme iz Drugog svjetskog rata.

Putin, čiji je dvogodišnji brat preminuo za vrijeme nacističke opsada Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, ponosan je kao i cijela Rusija na pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Uoči parade kritizirao je Zapad zbog “vrijeđanja Rusije” umanjivanjem uloge SSSR-a u toj pobjedi.

I dok Putin insistira na održavanju parade, neki izražavaju zabrinutost zbog rizika od zaraze. Masovni javni događaji i dalje su formalno zabranjeni u Moskvi.

Na paradi u središtu ruske prijestolnice učestvovat će vojnici iz 13 zemalja, uključujući Kinu i Indiju, i više od 200 vojnih vozila.

Historijska istina

Neke od ruskih regija i gradova odlučilo je da neće održati parade zbog korona virusa.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov savjetovali su građanima da gledaju paradu na televiziji.

“Zašto ju, dovraga, održavate ako ne preporučujete dolazak?”, upitao je opozicioni političar Aleksej Navaljni u svom blogu.

Vojnici su na probama nosili maske i gumene rukavice, ali na dan parade ih neće imati, rekao je vojni izvor za agenciju AFP.

Prednost za učešće u paradi dobili su vojnici kod kojih su pronađena antitijela na COVID-19, priopćilo je ministarstvo obrane.

Na tribinama će, udaljeni jedni od drugih, sjediti veterani koji su bili u karantinu uoči parade, rekao je Putinov glasnogovornik Peskov.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazao je dolazak na paradu zbog kvara na državnom avionu, a komercijalnih letova do Moskve nema. Otkazali su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je prvo prihvatio pozivnicu, isto kao i kineski predsjednik Xi Jinping.

Očekuje se dolazak bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka i kineskog ministra obrane Weija Fengheja.

Putin je razljutio opoziciju zbog održavanja parade i referenduma dok korona virus i dalje divlja u zemlji, a on je istovremeno od njega zaštićen.

Opozicija ga kritizira jer se referendum održava sedmicu nakon parade kako bi iskoristio domoljubno raspoloženje nakon njenog održavanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO