Ujedinjene nacije naredile ispitivanje kršenja ljudskih prava u Libiji

Naftom bogata Libija nalazi se u stanju nemira otkad je 2011. godine zbačen Moamer Gaddafi (EPA)

Misiju za utvrđivanja činjenica u Libiji osnovalo je tijelo za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenih naroda nakon što su tužitelji s Međunarodnog kaznenog suda rekli da nedavno otkrivene masovne grobnice mogu predstavljati ratne zločine.

Vijeće za ljudska prava UN-a u ponedjeljak je konsenzusom usvojilo rezoluciju oštro osuđujući sva djela nasilja u Libiji i pozivajući šeficu UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet da pošalje misiju za utvrđivanje činjenica u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Fatou Bensouda saopćila je kako je sud primio ”pouzdane informacije“ o 11 navodnih masovnih grobnica u Libiji, javlja agencija Anadolija.

”Ova otkrića mogu predstavljati dokaz ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti”, rekla je Bensouda u informaciji.

Nakon što su oslobođene teritorije koje su nekada držali pripadnici milicije Khalife Haftara u Tarhuni i okolici, otkrivene su mnoge masovne grobnice, a libijski zvaničnici su pozvali međunarodna pravosudna tijela da nešto učine o tom pitanju.

”Pozivam libijske vlasti da poduzmu sve neophodne mjere kako bi zaštitila i osigurala mjesta masovnih grobnica i pobrinuli se da se provode sve aktivnosti kako ne bi dovele u pitanje buduće istrage”, rekla je ona.

Strah od novih zračnih napada

Bensouda je ujedno i pozdravila odluku Antonia Guterresa, sekretara UN-a, koji je ponudio podršku u tom smislu, dodajući kako se ICC raduje sarađivanju s libijskim vlastima, UN-om i svim relevantnim partnerima u istrazi ovih dokaza o mogućim zločinima u Tarhuni.

Izrazila je i zabrinutost zbog zbog povećanog nasilja i mogućeg rasta žrtava usljed zračnih napada i granatiranja.

Pozvala je sve strane i oružane grupe u Libiji da potpuno poštuju pravila međunarodnog humanitarnog prava.

”To uključuje sve neophodne mjere u zaštiti civila i civilne infrastrukture uključujući škole i zdravstvene ustanove“, dodala je Bensouda.

Pozvala je i sve komandante da poduzmu neophodne mjere kako bi se spriječili i kaznili zločini njihovih podređenih.

Navela je i kako Libija nastavlja biti prioritet za ICC.

Ratni zločini

Naftom bogata Libija nalazi se u stanju nemira otkad je 2011. godine zbačen Moamer Gaddafi te je zemlja postala ratno polje suprotstavljenih snaga koje podržavaju strane sile.

Libijska vojska proteklih dana ostvarila je uspjehe u borbi protiv snaga vojske koju predvodi Khalifa Haftar.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije se navodi kako je 11 masovnih grobnica pronađeno u Tarhuni, gradu kojeg je libijska vojska 5. juna oslobodila od vojske koju predvodi Haftar.

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha ranije je saopćio da su Haftarovi vojnici palili neke od zarobljenika, a da su desetine njih živi zakopavani u masovne grobnice.

Izvor: Agencije