Pregovori SAD-a i Rusije o nuklearnom naoružanju, ali bez Kine

'Složili smo se da se strateško okruženje značajno promijenilo od potpisivanja Novog START sporazuma', kazao je Billingslea (AFP)

Sjedinjene Američke Države i Rusija završile su u Beču prvu rundu pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja, čiji je cilj stvaranje novog sporazuma koji bi trebalo da zamijeni Novi START koji ističe u februaru 2021. godine, a koji ograničava trku u naoružanju dvije glavne svjetske nuklearne sile.

Američki pregovarač Marshall Billingslea rekao je novinarima da su “maratonski pregovori na visokom nivou” koji su završeni kasno u utorak, bili dovoljno produktivni i da je zaključeno da treba formirati nekoliko tehničkih radnih grupa koje će dublje ispitati probleme i trasirati put za drugi krug pregovora koji će biti održani u julu ili početkom augusta, prenosi Beta.

“Složili smo se da se strateško okruženje značajno promijenilo od potpisivanja Novog START sporazuma. Svi se sjećamo kako je svijet izgledao pre 10 godina, sada je to u stvari radikalno drugačije mjesto”, rekao je Billingslea novinarima.

Bilateralni sporazum o smanjenju strateškog oružja, čije je najnovije izdanje nazvano Novi START potpisan je 2010. i održava ruski i američki nuklearni arsenal daleko ispod hladnoratovskog nivoa, on nameće ograničenja broja američkih i ruskih nuklearnih bojevih glava i bacača.

To je posljednji sporazum o nuklearnom naoružanju između dvije zemalja nakon što su Sjedinjene Američke Države prošle godine napustile sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa sa Rusijom, sporazum iz perioda hladnog rata za koji su obje strane više puta optuživale drugu za kršenje.

Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) je također bio kritiziran jer nije obuhvatao Kinu ili raketnu tehnologiju koja nije postojala ranije.

Novi START može se produžiti na pet godina.

Nedostatak vremena

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov koji je predvodio rusku delegaciju u Beču, rekao je novinarima u Moskvi da ponestaje vremena.

Dodao je, da je osnivanje radnih grupa “značajan korak naprijed” i rekao da su razgovori vođeni u pozitivnoj atmosferi i da odražavaju zajedničku želju za napredovanjem.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je Novi START “samo još jednim lošim sporazumom” koji je napravila Obamina administracija, ali nije bilo jasno da li će pristati na produženje.

Billingslea je rekao novinarima na konferenciji za štampu koju je održala američka delegacija da svaki novi sporazum mora da sadrži svo nuklearno oružje, a ne samo strateško.

U Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi volio da Kina bude dio bilo kog budućeg sporazuma.

Bilingsli je rekao da je Kina odbila američki poziv da učestvuje u bečkim pregovorima, ali da se nada da će međunarodna zajednica vršiti pritisak na Peking da učestvuje u budućnosti.

Izvor: Agencije