Kina i Indija dogovorile prekid sukoba u pograničnoj regiji

Indijska vojska rekla je da su obje strane pretrpjele žrtve, ali o broju poginulih Kineza još uvijek nema informacija (EPA)
Indijska vojska rekla je da su obje strane pretrpjele žrtve, ali o broju poginulih Kineza još uvijek nema informacija (EPA)

Indijski i kineski vojni zapovjednici dogovorili su da će povući trupe sa sporne pogranične regije gdje je u sukobu prošle sedmice poginulo dvadeset indijskih vojnika, rekao je u utorak izvor iz indijske vlade.

Visoki vojni zvaničnici s obje strane u ponedjeljak su imali sastanak koji je trajao nekoliko sati, u pokušaju da smanje tenzije u regiji Ladakh u zapadnim Himalajima, javila je Fena, pozivajući se na Reuters.

„Razgovarali su o mogućnostima da se povuku iz konflikata u istočnom Ladakhu i obje strane će uložiti napore da ovo ostvare“, rekao je izvor.

Kina i Indija optužuju jedna drugu za sukobe u kojima je stradalo najmanje dvadeset indijskih vojnika na području Himalaja.

Prvi sukobi u 45 godina

Indijska vojska rekla je da su obje strane pretrpjele žrtve, ali o broju poginulih Kineza još uvijek nema informacija.

U sukobu koji se dogodio u utorak vojnici su koristili kamenje, motke i štapove od bambusa ojačane ekserima.

Nijedan metak nije ispaljen.

Indijci kažu da su njihove trupe povrijeđene na službenoj dužnosti.

U saopćenju piše i da su povrijeđeni vojnici bili izloženi niskim temperaturama na terenu na velikoj visini.

Prošlosedmični sukobi u oblasti Ladah su bili prvi u posljednjih 45 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Indijske vlasti tvrde da je 20 njihovih vojnika ubijeno u sukobu s kineskim snagama duž sporne granice s Kinom. Nakon sedmica rasta napetosti, incident se dogodio u ponedjeljak navečer u regiji Galvan. Prvi je to zabilježeni incident sa smrtnim ishodom tokom višedesetljetnog graničnog spora dviju država.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO