Demonstranti pokušali srušiti kip Andrewa Jacksona kod Bijele kuće

Demonstranti su zavezali konopac oko Jacksona i njegovog konja i pokušali iščupati spomenik

 (Reuters)
Demonstranti su zavezali konopac oko Jacksona i njegovog konja i pokušali iščupati spomenik (Reuters)

Demonstranti su pokušali srušiti spomenik Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika, u parku blizu Bijele kuće u ponedjeljak, ali ih je policija rastjerala prije no što su konopcima uspjeli srušiti kip, prenosi Hina.

Demonstranti su pokušali srušiti Jacksonov kip koji se nalazi na Trgu Lafayette, jednom od glavnih žarišta sukoba demonstranata i policije.

Glasoviti bronzani kip zadnji je u nizu spomenika koji su demonstranti širom SAD-a pokušali srušiti nakon što je prilikom privođenja umro nenaoružani Afroamerikanac George Floyd krajem maja. Riječ je o spomenicima historijskim ličnostima koje demonstranti smatraju rasistima ili su povezani s robovlasništvom.

Mete demonstranata najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu demonstranti u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Trump je na Twitteru napisao da su uhapšeni mnogi ljudi zbog “sramotnog vandalizma” u Parku Lafayette i zbog oštećenja vanjskog dijela crkve sv. Ivana na Trgu Lafayette.

“Deset godina zatvora prema Zakonu o očuvanju veteranskih spomenika. Budite oprezni”, upozorio je Trump.

Staza suza

Incident se dogodio kasno navečer u ponedjeljak kada su demonstranti, koji su većinom nosilil maske zbog pandemije, probili skoro dva metra visoku ogradu postavljenu u proteklim danima kako bi se zaštitio spomenik u središtu parka.

Demonstranti su potom žutom bojom išarali pijedestal spomenika i zavezali konopac oko Jacksona i njegovog konja, nakon čega su pokušali iščupati spomenik.

Više desetaka pripadnika snaga sigurnosti interveniralo je, te su pendrecima i suzavcem rastjerali demonstrante.

Jackson bio je predsjednik u dva mandata od 1829. do 1837. s populističkim karakteristikama, zbog čega ga se ponekad upoređuje s Trumpom.

Prije predsjednikovanja general, demokrat Jackson potpisao je 1830. Zakon o preseljenju Indijanaca (Indian Removal Act) kojim je prisilno iseljeno domorodačko stanovništvo s juga SAD-a u prostore zapadno od rijeke Mississippi, pri čemu je tokom dugog puta, koje je prozvano Staza suza, umrlo više hiljada Indijanaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Milioni Amerikanaca obilježavaju kraj ropstva – dan poznat kao „Juneteenth”. Protestni skupovi se održavaju širom SAD-a, uključujući New York, Washington i Atlantu. U nekoliko saveznih država ovaj dan se i službeno obilježava, a postoji pritisak da se proglasi državnim praznikom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO