Ustavne promjene donose Putinu šansu za novi mandat

Vladimir Putin: Ne odbacujem mogućnost konkuriranja za novi mandat (EPA)
Vladimir Putin: Ne odbacujem mogućnost konkuriranja za novi mandat (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razmatra uključivanje u utrku za novi predsjednički mandat odobre li birači na referendumu Ustavne promjene koje će to omogućiti.

Rusija će od 25. juna do 1. jula održati nacionalno izjašnjavanje o predloženim promjenama Ustava, među kojima je i amandman koji će omogućiti Putinu da se takmiči za još dva šestogodišnja mandata kada mu 2024. godine istekne postojeći predsjednički mandat, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na Putinov intervju za državnu televiziju.

‘Nisam još ništa odlučio’

Protivnici tvrde da su ustavne promjene i zamišljene kako bi Putinu omogućile ostanak na vlasti do 2036. godine i izvođenje ustavnog udara, prenosi Hina.

Kremlj, pak, kaže kako treba ojačati ulogu Parlamenta i poboljšati socijalnu politiku i javnu administraciju.

“Ne odbacujem mogućnost konkuriranja za novi mandat ako se ta opcija uvede u Ustav. Vidjet ćemo”, kazao je ruski predsjednik u intervjuu za državnu televiziju, koji je na ruskom Dalekom istoku emitiran prije nego u zapadnom dijelu zemlje.

“Nisam još ništa odlučio”, dodao je.

Promjene, o kojima će Rusi glasati na referendumu, već su prihvatili parlament i Ustavni sud, a one će “resetirati” trajanje Putinovog mandata tako da brojanje kreće od nule.

Po postojećim zakonskim ograničenjima, on ne bi mogao tražiti novi mandat.

Očekuje se da će ustavne promjene proći na referendumu.

‘Potraga za nasljedinicima’

Putin, koji je na vlasti već dva desetljeća i sada ima 67 godina, sugerirao je da bi potraga za kandidatom koji bi ga naslijedio mogla postati zabava u slučaju da se on ponovno ne kandidira.

“Ako se to ne dogodi, za otprilike dvije godine – znam iz ličnog iskustva – normalni ritam rada mnogih dijelova vlasti zamijenit će potraga za mogućim nasljednicima”, prenosi novinska agencija Interfax njegove riječi.

“Moramo raditi, a ne tražiti nasljednike”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO