EU i Kina pokušat će smiriti napetosti

EU je također bio suočen s američkim pritiskom da zauzme oštriji stav prema Kini (EPA)

Evropska unija i Kina pokušat će smiriti napetosti u ponedjeljak na videosamitu, prvim formalnim razgovorima otkako su se njihovi odnosi pogoršali zbog evropskih optužbi da je Peking širio dezinformacije o novom korona virusu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel održat će  videokonferenciju s premijerom Lijem Keqiangom i predsjednikom Xijem Jinpingom.

“Spremni smo raditi s Kinom, ali također očekujemo da Kina preuzme svoju odgovornost kao jedna od najvećih svjetskih ekonomija”, rekao je visoki dužnosnik koji pomaže u pripremi samita. “Pandemija je pojačala neke probleme.”

Kina pokušala izvršiti pritisak

Nakon samita ne očekuje se zajednička izjava.

Dužnosnici EU-a kažu da je Kina pokušala izvršiti pritisak na evropske zemlje koje kritiziraju njene postupke nakon izbijanja epidemije novog korona virusa, koristeći društvene mreže za širenje lažnih izvještaja o evropskom zanemarivanju oboljelih od COVID-19. Peking odbacuje te tvrdnje.

Čak i prije pandemije dva trgovinska partnera imala su razlike, među kojima one oko Hong Konga i sporazuma o ulaganju o kojem se pregovara.

EU je također bio suočen s američkim pritiskom da zauzme oštriji stav prema Kini. EU se našao između dviju sila, a obje su mu potrebne i ne želi se posvađati ni s jednom od njih.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Evropske vlade zabrinute su zbog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, za koji demokratski aktivisti i diplomati kažu da će ugroziti njegov poluautonomni status i ulogu globalnog financijskog središta.

EU i Kina potpisnice su iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine i Bruxelles želi osigurati suradnju s Pekingom glede klimatske politike, ali EU optužuje Kinu da nije otvorila svoju ekonomiju unatoč sporazumu iz 2019. da će to učiniti.

Njemačka je odgodila samit čelnika EU-a s Xijem predviđen za septembar navodeći kao razlog korona virus. Međutim, diplomati kažu da je jedan od razloga zastoj u pregovorima o ulaganju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO