Stotine novozaraženih u najvećoj evropskoj klaonici

Broj zaraženih korona virusom narastao je za 300 u klaonici u mjestu Rheda-Wiedenbrueck (EPA)

Broj zaraženih korona virusom narastao je za 300 u klaonici u mjestu Rheda-Wiedenbrueck i sada iznosi 1.331, objavili su zvaničnici njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija koji su posjetili žarište i strahuju od drugog vala infekcije, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Kazali su kako čekaju rezultate 250 testa od 6.139 provedenih u prostorijama klaonice koja je najveća u Evropi, navode agencije.

Premijer ove pokrajine Armin Laschet, koji je posjetio žarište, smatra da za sada nema razloga za zatvaranje klaonice.

„Opasnost od pandemije je golema, ali infekcija je lokalizirana u klaonici Toennies i zaraza se nije proširila“, rekao je, ali nije isključio potpuno zatvaranje ako se stanje pogorša.

Svi radnici su sada u karantinu.

Njemački institut Robert Koch, centar za kontrolu zaraznih bolesti, zabilježio je 687 novih zaraženih u zadnja 24 sata, čime je ukupan broj od izbijanja epidemije u toj zemlji iznosi 189.822. Broj umrlih od korona virusa u Njemačkoj je 8.880, objavio je centar.

Žarište u Pekingu

Kina je u nedjelju objavila kako ima 26 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok se Peking i dalje bori protiv novog žarišta epidemije na gradskoj veletržnici Xinfadi.

Po podacima zdravstvenih vlasti, od 26 novih slučajeva 22 su prijavljena u Pekingu, a tri u susjednoj pokrajini Hebei.

Jedan uvezeni slučaj zaraze zabilježen je u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fujian.

Od 11. juna, kada je otkriveno žarište na veletržnici Xinfadi u jugozapadnoj četvrti Fengtai, u glavnom gradu Kine zabilježeno je ukupno 227 slučajeva korona virusa.

Od tada su gradske vlasti poduzele drastične korake kako bi obuzdale daljnje širenje i provode masovna testiranja, zatvaraju škole, stavljaju cijele gradske četvrti u karantin te zabranjuju sva putovanja koja nisu nužno potrebna. 

Do danas je u Kini, odakle je epidemija počela u decembru prošle godine, potvrđeno 83.378 slučajeva korona virusa.

Crni bilansi Indije i Brazila

Broj zaraženih korona virusom u Indiji u nedjelju je premašio 400.000, nakon što je potvrđeno još 15.413 novih slučajeva, saopćilo je Ministarstvo zdravlja ove države.

Ukupan broj inficiranih iznosi 410.461, a u posljednja 24 sata preminulo je još 306 osoba, pa je ukupan broj umrlih od početka epidemije 13.254, prenose agencije.

Indija već četvrti put bilježi rekordan broj novozaraženih u jedom danu.

Ta zemlja je po broju oboljelih na četvrtom mjestu u svijetu, poslije Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Rusije.

Brazil je potvrdio prvi slučaj 26. februara, a u petak je broj inficiranih premašio milion

U Brazilu su u posljednja 24 sata zabilježena 1.022 smrtna slučaja od COVID-19, tako da je ukupan broj preminulih dostigao 49.976.

Kako navode zdravstvene vlasti, na koje se poziva Reuters, zaraženo je ukupno 1.067.579 Brazilaca.

Brazil je potvrdio prvi slučaj 26. februara, a u petak je broj inficiranih premašio milion.

Stručnjaci smatraju da je stvarni broj zaraženih vjerovatno daleko veći, zbog malog broja testiranja.

Nova metoda u Čileu

Broj preminulih u Čileu je skoro udvostručen, nakon što je usvojena nova metoda kojom se registriraju žrtve korona virusa, a koji obuhvata i one koji su moguće žrtve COVID-19.

Novom metodom je registrirano, umjesto nešto više od 4.000 preminulih, više od 7.000 žrtava.

Broj zaraženih u Čileu je u porastu iako je ova zemlja na samom početku pandemije, još u februaru, uvela vanredne mjere ,koje uključuju masovno testiranje i zatvaranje škola.

Za posljednja 24 sata registrirano je više od 5.000 novih slučajeva, a ukupno je zaraženo skoro 240.000 ljudi.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj povećao se za 687, na 189.822, pokazuju novi podaci Instituta “Robert Koch” (RKI).

Kako je navedeno, od korona virusa preminule su ukupno 8.882 osobe.

Širom svijeta je najmanje 8,75 miliona ljudi oboljelo, od kojih se 4,3 miliona uspješno oporavilo, navodi Univerzitet “Johns Hopkins” i dodaje kako je više od 464.000 osoba preminulo od korona virusa.

Izvor: Agencije