Protestni marševi u SAD-u na godišnjicu ukidanja ropstva

Proslava emancipacije robova ove se godine nadovezala na masovne proteste zbog ubistva Georgea Floyda (EPA)
Proslava emancipacije robova ove se godine nadovezala na masovne proteste zbog ubistva Georgea Floyda (EPA)

Prosvjednim marševima ulicama američkih gradova od Atlante do Oaklanda obilježena je godišnjica ukidanja ropstva Afroamerikanaca, koja ove godine ima poseban značaj nakon višetjednih prosvjeda protiv policijskog nasilja i rasizma u SAD-u, javlja Reuters. 

Dan emancipacije ili slobode (Juneteenth) 19. lipnja u SAD-u tradicionalno prate koncerti i parade koji su ove godine otkazani zbog opasnosti od panedmije koronavirusa, a aktivisti su umjesto toga organizirali ulične marševe solidarnosti sa sugrađanima izloženima rasnoj nepravdi.

Godišnja proslava emancipacije robova prije jednog i pol stoljeća ove se godine nadovezala na masovne prosvjede zbog ubojstva Georgea Floyda, koji je umro pod koljenom bijelog policajca.

U Atlanti se oko tisuću ljudi okupilo u stoljetnom olimpijskom parku u centru grada noseći natpise “Black Lives Matter”, “Skloni koljeno s vrata” i “Ne mogu disati”, referirajući se na Floydovu smrt, prenosi Hina.

Centralna tačka – Tulsa

Emocije u Atlanti dodatno je povisilo prošlotjedno ubojstvo Afroamerikanca Raysharda Brooksa na parkiralištu restorana brze hrane, za koje je optužen bijeli policajac.

Predviđa se da će središnja točka ovogodišnjeg obilježavanja Junteentha ipak biti grad Tulsa u Oklahomi, gdje će u subotu predsjednik Donald Trump održati veliki predizborni skup.

Grad Tulsa bio je poprište nekih od najgorih rasnih nemira u američkoj povijesti.

Juneteenth još uvijek nije službeni nacionalni praznik, a četvero demokratskih senatora najavilo je nacrt zakona kojim će predložiti da se 19. lipnja proglasi saveznim praznikom.

“Juneteenth je najstarija proslava ukidanja ropstva u SAD-u. I to bi trebalo prepoznati kao federalni praznik”, napisala je na Twitteru senatorica Tina Smith, kako prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

19. juna u SAD-u se nezvanično obilježava dan ukidanja ropstva. Tradicionalno, prate ga festivali, koncerti i parade. A ove godine, nakon višesedmičnih protesta protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma, ovaj dan ima posebnu važnost.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO