Pompeo Evropi: Izaberite ʽsloboduʼ umjesto kineske ʽtiranijeʼ

Mike Pompeo
Pompeo kaže da kineska Komunistička partija želi EU natjerati da bira između SAD-a i Kine (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo održao je jedan od najžešćih govora u kojemu je napao Kinu i pozvao Europljane da izaberu “slobodu” umjesto “tiranije” koju želi nametnuti ta “lupeška” zemlja, javlja AFP.

“Kineska Komunistička partija želi vas natjerati da birate između Sjedinjenih Američkih Država i Kine”, upozorio je Pompeo u virtualnom nastupu na summitu o demokraciji u Kopenhagenu.

“Ne možemo povezati te dvije alternative, a da sebe ne zaniječemo. Demokracije koje ovise o autoritarnim režimima nisu vrijedne da se zovu demokracije”, istaknuo je uoči sastanka na vrhu u ponedjeljak, na kojemu će sudjelovati čelnici europskih ustanova i kineski premijer Li Keqiang.

“Nadam se da ću čuti više otvorenih izjava iz Europe u vezi s kineskim izazovom kako ne bi bilo zbrke u izboru između tiranije i slobode”, dodao je Pompeo.

Sjedinjene Američke Države posljednjih mjeseci optužuju Europu da je popustljiva prema Kini iz straha da ne izgubi pristup njezinu golemom tržištu, podsjeća Hina.

‘Oštar’ razgovor s evropskim kolegama

Taj je spor imao važno mjesto u razgovoru koji je Pompeo prethodno imao s europskim kolegama, za koji je kasnije priznao da je bio “oštar”.

“Europska unija se mora pozicionirati u trenutku kada su napetosti između SAD-a i Kine glavna tema svjetske politike dok jačaju pritisci da se ‘izabere njegova strana'”, istaknuo je šef europske diplomacije Josep Borrell uoči tog susreta, ne želeći se “miješati u bilo kakav hladni rat” s azijskim divom.

Nakon sastanka rekao je da je predložio “nastavak bilateralnog dijaloga o Kini”, ali da još nije dobio odgovor američke strane.

U petak je Pompeo nabrojao sve američke pritužbe na Kinu, kojih je poveći broj.

Kineska komunistička partija, “lupeški igrač”, “proglasila je kraj slobode u Hong Kongu kršeći” svoje međunarodne obveze, nabrajao je Pompeo.

Kineski predsjednik Xi Jinping “dao je zeleno svjetlo” za “kršenje ljudskih prava [muslimana Ujgura] kakvo nije zabilježeno od Drugog svjetskog rata”, upozorio je. 

Pompeo je uz sve to optužio kinesku vojsku da potiče “eskalaciju napetosti na granici s Indijom” i “militarizira Južno kinesko more”.

Mike Pompeo, koji odavno smatra Peking glavnim strateškim protivnikom Washingtona, podsjetio je da ga SAD drži odgovornim za “laži o korona virusu” i za “širenje virusa u svijetu”.

‘Ugrožavanje ekonomskog suvereniteta’

Osudio je “pritiske” kako bi sve zemlje omogućile pristup kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huaweiju koja je “alat za državni nadzor” što ga, po njegovu mišljenju, uspostavlja komunistička vlast.

Europljanima je poručio da kineske vlasti “otvoreno ugrožavaju” njihov gospodarski “suverenitet” tako što “kupuju važne infrastrukture”, kao što je grčka luka Pirej.

“Svako ulaganje kineskih javnih kompanija treba promatrati sa sumnjom”, upozorio je.

Na online Kopehnaškom summitu o demokraciji Pompeo je najavio da će se SAD u budućnosti prema Hong Kongu odnositi kao prema kineskom gradu, a ne autonomnom teritoriju jer se prema njemu tako odnosi i Peking. 

Izbori koji se trebaju održati u rujnu u Hong Kongu “reći će nam sve što trebamo znati o namjerama kineske komunističke partije glede sloboda u Hong Kongu”, rekao je Pompeo, prenosi Hina.

Izvor: Agencije