Obustavljeno testiranje Trumpovog lijeka za COVID-19

I američka Uprava za hranu i lijekove povukla je početkom sedmice svoju hitnu autorizaciju korištenja hidroksihlorokina za liječenje zaraženih korona virusom (EPA)

Američki nacionalni institut za zdravlje objavio je u subotu kako je zaustavio kliničko ispitivanje namijenjeno procjeni sigurnosti i efikasnosti lijeka protiv malarije, hidroksihlorokina, u liječenju pacijenata zaraženih korona virusom, javlja Reuters.

Studijom je utvrđeno da upotreba hidroksihlorokina, koga je američki predsjednik Donald Trump u više navrata isticao kao mogući lijek od COVID-19, ne donosi nikakvu korist pacijentima, te da im, štoviše, može čak i naštetiti, objavio je nacionalni institut za zdravlje. 

Ranije je ove sedmice Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila kako je testiranje hidroksihlorokina u okviru njenog velikog ispitivanja liječenja bolesnika od COVID-19 zaustavljeno nakon što su novi podaci i studije pokazali da ne donosi koristi.

I američka Uprava za hranu i lijekove povukla je početkom sedmice svoju hitnu autorizaciju korištenja hidroksihlorokina za liječenje zaraženih korona virusom, podsjeća Hina.

Kombinacija sa azitromicinom

Američki predsjednik Trump predstavio je hidroksiklorokin kao potencijalni lijek navodeći u martu da bi se moglo dogoditi da “on donese najveći preokret u historiji medicine” kada ga se upotrebljava zajedno s antibiotikom azitromicinom.

U maju je pak Trump iznenadio objavom da lično uzima terpaiju hidroksihlorokina kao prevenciju od zaraze korona virusom, a nakon što je otkriveno da su dva pomoćnika u Bijeloj kući bila pozitivna na virus.

Institut za zdravlje u aprilu je najavio ispitivanje ovog lijeka koji se inače koristi protiv malarije i reumatoidnih bolesti poput artritisa.

Izvor: Agencije