Nastavljeno rušenje spomenika, na meti i George Washington

Statua konfederacijskog generala Alberta Pikea Washingtonu je oborena da bi je potom demonstranti i zapalili (EPA)
Statua konfederacijskog generala Alberta Pikea Washingtonu je oborena da bi je potom demonstranti i zapalili (EPA)

Demonstranti su oborili nekoliko spomenika koji se povezuju sa rasizmom i ropstvom tokom skupova protiv rasizma koji su održani širom Sjedinjenih Američkih Država, na dan kada se obilježava okončanje ropstva u državi (Juneteenth), prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Protesti su u petak održani u Atlanti, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku i Washingtonu, a povod za njih nasilje i smrt Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija.

Najbolji prikaz tenzija u državi je saopćenje Bijele kuće i Donalda Trumpa u kojem obilježava Juneteenth, a istovremeno na Twitteru prijeti demonstrantima uoči njegovog kontroverznog skupa u Tulsi (Oklahoma).

Juneteenth se obilježava u znak sjećanja na 19. jun 1865. godine kada je general Unije stigao u Galveston (Texas) i kazao robovima da su slobodni, dva mjeseca po okončanju Građanskog rata i dvije i pol godine nakon što je predsjednik Abraham Lincoln objavio Proklamaciju o emancipaciji.

Obaranje spomenika u prijestolnici

Širom SAD-a se, od 25. maja i smrti Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca koga je ubio bijeli policajac u Minnesoti, održavaju svakodnevni protesti “Black Lives Matter”.

Tokom protesta na meti su kipovi bivših robovlasnika, pa je u petak statua konfederacijskog generala Alberta Pikea, koja je stajala u prijestolnici Washingtonu, oborena da bi je potom demonstranti zapalili.

Trump je na Twitteru ovaj izgred nazvao “sramotom za zemlju” te pozvao na hapšenje počinitelja. Policiju u Washingtonu Trump je optužio da “ne radi svoj posao već promatra rušenje i paljenje kipa”.

U Sjevernoj Carolini, demonstranti su oborili dvije statue konfederacijskih vojnika koji su bili dio većeg spomenika nedaleko od glavnog grada države Raleigha.

U Portlandu je oboren spomenik nekadašnjem predsjedniku Georgeu Washingtonu, a tu sudbinu je doživjela ranije statua Thomasa Jeffersona ispred srednje škole i univerziteta Oregon. Američki mediji navode kako je Washington 56 godina posjedovao robove, a stotine njih su radile na njegovoj plantaži Mount Vernon.

Griffith i Kolumbo

Vlasnici baseball kluba Minnesota Twins iz Minneapolisa uklonili su ispred stadiona Target Field statuu bivšeg vlasnika kluba Calvina Griffitha zbog rasističkih komentara koje je uputio prije više desetljeća.

Griffith, koji je preminuo 1999. godine, na jednom događaju 1978. rekao je kako je izabrao Minnesotu jer je država “imala samo 15.000 Afroamerikanaca” u usporedbi s rasno raznolikim mjestima poput New Orleansa.

“Došli smo ovdje jer imate dobre, marljive, bijelce”, rekao je Griffith koji je omalovažavao i brojne tamnopute igrače, uključujući i Hall of Fame igrača Rod Carewa, koji je napustio klub 1979. godine, rekavši da ne može igrati za Griffitha.

Ranije su statuu italijanskog istraživača i moreplovca Kristofora Kolumba uklonile gradske vlasti San Francisca pošto je u poslednjih nekoliko godina bila na meti vandalskih napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO