Evropski parlament usvojio rezoluciju ʽBlack Lives Matterʼ

Eurozastupnici osuđuju policijske intrervencije 'protiv mirnih američkih demonstranata i novinara' i 'zapaljivu retoriku' Donalda Trumpa (Reuters)

Europski parlament usvojio je rezoluciju “Black Lives Matter”, preuzimajući riječi svjetskog pokreta protiv rasizma i policijskog nasilja koji je krenuo iz SAD-a, prenosi Beta.

Rezolucija je izravan odgovor na prosvjede koji diljem svijeta traju od smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je ubio bijeli policajac prilikom uhićenja u Minneapolisu.

Eurozastupnici u toj rezoluciji – usvojenoj sa 493 glasa za, 104 protiv i 67 suzdržanih – navode da je trgovina robljem “zločin protiv čovječnosti”.

U tekstu rezolucije Europski parlament žestoko osuđuje smrt Georgea Floyda u SAD-u, kao i slične smrti drugdje u svijetu.

Ukazuje se na podršku nedavnim prosvjedima protiv rasizma i diskriminacije i osuđuju se bijeli supremacisti u svim oblicima.

Osuda prekomjerne sile i Trumpove retorike

Europski zastupnici osuđuju policijske intrervencije “protiv mirnih američkih prosvjednika i novinara” kao i “zapaljivu retoriku” američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Prekomjerno pribjegavanje sili protiv mase suprotno je principu razmjernosti”, piše u tekstu.

U rezoluciji se navodi da rasistički i ksenofobni govor ne predstavljaju slobodu govora.

Vijeće za ljudska prava UN-a je također jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje sustavni rasizam i policijsko nasilje, ali nakon povlačenja rečenice koja se izravno poziva na SAD, kako prenosi Beta.

Izvor: Agencije