Prvi smrtni slučaj uzrokovan korona virusom među Rohinjama

Od augusta 2017. iz Mijanmara je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš (EPA)

Voditelji izbjegličkih kampova u Bangladešu saopćili su da je zabilježen prvi smrtni slučaj izazvan korona virusom među Rohinja muslimanima u Cox's Bazaru, javlja agencija Anadolija.

Toha Bhuiyan, jedan od zdravstvenih radnika u Cox's Bazaru, izjavio je za novine Strait Times da je riječ o 71-godišnjem Rohinja muslimanu koji je preminuo 31. maja.

Bhuiyan je kazao da je uzrok smrti potvrđen ranije i dodao da je to prvi smrtni slučaj zbog korona virusa zabilježen u izbjegličkom kampu u Cox's Bazaru.

Broj zaraženih među Rohinja muslimanima porastao je na 29.

Prvi slučaj zaraze u izbjegličkim kampovima u Cox's Bazaru potvrđen je 14. maja.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i stručnjaci upozorili su da bi širenje korona virusa u “gusto naseljenim” izbjegličkim naseljima moglo imati opasne posljedice.

Najugroženija nacionalna manjina u svijetu

Rohinja muslimani, koje su Ujedinjeni narodi opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Pod plaštom borbe protiv napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički pobunjenici tog dana krenuli su u brutalne napade na Rohinje, u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska spalila je stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. iz te regije više od 900.000 muslimana izbjeglo je u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara. Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da preduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohinja muslimana.

Izvor: Agencije