Objavljena publikacija ‘Tri godine blokade Katara’

NHCR je dokumentirao 4.275 kršenja prava od početka blokade, koja je nametnuta Kataru prije tri godine (Al Jazeera)

Nacionalni komitet za zaštitu ljudskih prava u Dohi (NHRC) objavio je novu brošuru pod nazivom “Tri godine blokade Katara”, koja sadrži statistike i izvještaje o kršenjima ljudskih prava i sloboda zbog blokade koju su tri zaljevske zemlje i Egipat nametnule Kataru.

Zaljevska kriza, koja je počela kada su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli odnose s Katarom i nametnuli blokadu toj državi, ulazi u četvrtu godinu 5. juna.

U brošuri se skreće pažnja na jednostrane mjere prisile koje su protiv Katara preduzele zemlje koje su nametnule blokadu kada su 5. juna 2017. prekinule diplomatske odnose, navodi NHRC u saopćenju.

Publikacija je objavljena na tri jezika (arapskom, engleskom i francuskom) na sajtu NHCR-a.

NHCR je dodao da brošura sadrži i statistike o kršenjima ljudskih prava i sloboda koja su počinile tri zaljevske zemlje (Saudijska Arabija, UAE i Bahrein) protiv Katara. Publikacija sadrži i međunarodna izvještaje o tim kršenjima, međunarodne odredbe i odluke protiv blokade Katara, zaključke i pravni opis.

Više od 4.000 kršenja ljudskih prava i sloboda

U saopćenju se navodi da je NHCR pratio i dokumentirao 4.275 kršenja ljudskih prava i sloboda kao rezultat blokade koju su nametnule te tri zaljevske države.

Ta kršenja odnose se na pravo na kretanje, prebivalište, vlasništvo, obrazovanje, zdravlje, rad, obraćanje sudu, spajanje porodica, slobodu mišljenja i izražavanja, proizvoljni pritvor, prisilni nestanak, poticanje na nasilje i mržnju i pravo na obavljanje vjerskih obreda. Navedeno je i po nekoliko primjera svake od tih povreda prava.

Naglašava se da je među ukupnim brojem povreda prava, registriranih na osnovu žalbi koje je zabilježio NHCR, 2.448 prekršaja počinila Saudijska Arabija, 1.225 UAE i 602 Bahrein.

Važno je napomenuti da Kuvajt ulaže napore kako bi posredovao između dvije strane u zaljevskoj krizi, ali da još nije uspio ostvariti proboj kako bi se stvari vratile u prvobitno stanje među šest zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju (Katar, Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Emirati, Bahrein).

Izvor: Al Jazeera i agencije