Komesarka UN-a: Nasilje u SAD-u podsjetnik na rasnu nejednakost

Pandemija je već imala razorni efekt na osobe afričkog porijekla i pripadnike etničkih manjina (EPA)
Pandemija je već imala razorni efekt na osobe afričkog porijekla i pripadnike etničkih manjina (EPA)

Protesti u Sjedinjenim Američkim Državama potaknuti ubistvom Georgea Floyda istakli su problem “policijskog nasilja” nad osobama koje su već diskriminirane zbog boje kože, zbog čega često nemaju pravo na odgovarajuću zdravstvenu njegu, obrazovanje ili posao, ocijenila je Michelle Bachelet, komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

U izjavi je upozorila da su pandemija korona virusa i bolest COVID-19 već imali “razorni efekt” na osobe afričkog porijekla i pripadnike etničkih manjina u Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u, dodajući da tim ljudima mora biti osiguran pristup testovima na virus i ukupnoj medicinskoj zaštiti.

Nejednakosti i diskriminacija

“Ovaj virus još je jednom ukazao na endemsku nejednakost, koja se predugo ignorirala. Protesti u SAD-u, potaknuti ubistvom Georgea Floyda, dodatno su upozorili ne samo na policijsko nasilje nad ljudima zbog boje njihove kože nego i na nejednakosti u zdravstvu, obrazovnom sistemu i pri zapošljavanju, kao i na endemsku rasnu diskriminaciju”, reklaje Bachelet.

Policija i mediji izvijestili su da su najmanje petorica američkih policajaca ranjena u pucnjavi u nasilnim protestima koji su izbili nakon što je 25. maja ubijen Floyd tokom brutalnog policijskog privođenja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je slanjem vojske ako gradovi i savezne države sami ne zaustave incidente.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO