UN rezolucijom osuđuje sistemski rasizam, ali ne spominje SAD

Izvještaj bi trebao preispitati događaje koji su izazvali smrt Georgea Floyda i drugih osoba afričkog porijekla (EPA)

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak usvojilo rezoluciju kojom osuđuje sistemski rasizam i policijsko nasilje, nakon historijske rasprave i povlačenja dijela teksta u kojem se cilja na SAD, javlja AFP.

Vijeće sa sjedištem u Ženevi, iz kojeg se Washington povukao 2018. godine, usvojilo je konsezusom rezoluciju koju su iznijele afričke zemlje tokom hitnog sastanka sazvanog u povodu smrti Georgea Floyda i masovnih protesta protiv rasizma širom svijeta koji su uslijedili poslije toga, prenijela je Hina.

Afroamerikanca Floyda ubio je bijeli policajac prilikom privođenja 25. maja u Minneapolisu.

U inicijalnoj verziji, rezolucija je pozivala na uspostavljanje nezavisne međunarodne istražne komisije kako bi se rasvijetlio “sistemski rasizam” u SAD-u.

To se obično čini u slučaju velikih kriza kao što je rat u Siriji.

‘Obična osuda nije dovoljna’

Međutim, tekst je postepeno razvodnjen i više nije usmjeren protiv SAD-a, što su kritikovale nevladine organizacije optužujući Washington da je izvršio pritisak.

Poziva samo visoku komesarku za ljudska prava Michelle Bachelet da pripremi izvještaj o “sistemskom rasizmu, kršenjima međunarodnog prava kada je riječ o ljudskim pravima i lošem postupanju snaga reda s Afrikancima i osobama afričkog porijekla”.

Izvještaj bi trebao preispitati “događaje koji su izazvali smrt Georgea Floyda i drugih Afrikanaca i osoba afričkog porijekla, kako bi se pridonijelo utvrđivanju odgovornosti i osiguranju pravde za žrtve”.

Ne spominjući SAD, Bachelet je prethodno pred Vijećem kritikovala “sistemski rasizam” i pozvala na službena izvinjenja i odštete za višestoljetnu opresiju nad afroameričkim stanovništvom.

Prije otvaranja sastanka, dvadesetak visokih zvaničnika UN-a afričkog porijekla, među kojima je i šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, potpisali su deklaraciju u kojoj su istakli da obična osuda rasizma nije dovoljna.

Izvor: Agencije