Turska testirala domaći raketni motor srednjeg dometa

Motor ima sposobnost rada pod krilnim vjetrom bez potrebe za startnim pokretanjem (Anadolija)

Turska je u petak uspješno testirala prvi domaći raketni motor srednjeg dometa TEI-TJ300, a testiranje je u gradu Eskisehir obavio ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, javlja agencija Anadolija.

Varank je prije svečane ceremonije u postrojenju motorne industrije TUSAS-a u Eskisehiru, informisan o raketnom motoru od generalnog direktora kompanije Mahmuta Aksita, nakon čega je zvanično pokrenuo testiranje. 

U obraćanju nakon testiranja motora koji su razvili domaći inženjeri, Varank je poručio kako je ovo vrlo važan korak u oblasti turske odbrambene industrije.

„Danas smo obavili paljenje turbomlaznog motora nazvanog TJ300, razvijenog uz podršku TUBITAK-a. Ovi su motori dizajnirani za upotrebu u srednjim dometima brodskih raketa“, rekao je Varank, te dodao:

„Iako je TJ300 prilično malog promjera, radi se o motoru koji može pokrenuti 1.300 njutna i proizvesti približno 400 konjskih snaga. Ovaj je motor je izvorno dizajniran za upotrebu na brodskim raketama srednjeg dometa, ali može se koristiti na drugim platformama.“

Domaće testiranje

Naglasio je kako se u ovim postrojenjima nalazi vrlo značajna infrastruktura vezana za motore letjelica, te kako su radovi turskih inženjera razlog ponosa za Tursku. 

Varank je također podvukao kako je i sveukupno testno okruženje domaće proizvodnje.

„Možete napraviti proizvod, ali ako nemate testno okruženje i ako ga morate kupiti u stranoj zemlji, a ta zemlja vam ga ne isporuči, onda niste u stanju obaviti čak ni testiranje“, pojasnio je ministar, dodaje Anadolija.

Navodi se kako je raketni motor nacionalnog dizajna sposoban djelovati velikim brzinama do 90 posto brzine zvuka, na nadmorskoj visini od 5.000 stopa. Motor ima sposobnost rada pod krilnim vjetrom bez potrebe za startnim pokretanjem.

Raketni motor dizajniran je tako da odgovara zračnim, pomorskim i kopnenim odbrambenim sistemima zbog strogih ograničenja u svojoj veličini.

Izvor: Agencije