Statua Kristofora Kolumba uklonjena u San Franciscu

Pripadnica domorodačkog plemena Lakota na mjestu gdje je bio sporni spomenik (EPA)

Kontroverzna statua italijanskog istraživača Kristofora Kolumba uklonjena je u četvrtak u američkom gradu San Francisco nakon što su demonstranti izrazili sumnju da ona predstavlja simbol opresije, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Dvije tone težak kip, koji je podignut 1957. godine, u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog vijeća nakon što je posljednjih godina bio metom protesta i vandalskih napada, objavio je San Francisco Cronicle.

Gradska zvaničnica Catherine Stefani nazvala je u svom postu na Twitteru uklanjanje spomenika „potrebnim korakom“ navodeći kako on predstavlja „bolne temelje“ historije Sjedinjenih Američkih Država.

„Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi… Kip je predstavljao izmišljenu ‘sanitarnu’ verziju naše historije, slaveći čovjeka dok je ignorirao traumu koju su njegovi postupci izazvali“, navela je Stefani.

Prošle sedmice sa statue Kristofora Kolumba u Bostonu skinuta je glava. Drugi sličan spomenik bačen je u vatru te potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Otkrio Ameriku

Protesti pod nazivom „Crni životi su važni“ izbili su u brojnim gradovima širom Sjedinjenih Američkih Država nakon ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda, koga je pritiskom koljena na vrat prilikom privođenja ubio bijeli policajac 25. maja u Minneapolisu.

Demonstranti od tada imaju za metu i spomenike koji po njihovim riječima predstavljaju proganjanje Afroamerikanaca i drugih manjina.

Kolumbo je bio jedan od prvih Evropljana u Novom svijetu i smatra se čovjekom koji je otkrio Ameriku. Historičari i aktivisti za ljudska prava kritiziraju Kolumba zbog porobljavanja autohtonog stanovništva Amerike.

„Uklanjane statue nije brisanje historije“, navodi Stefani.

„To je prije svega pokazivanje ljubavi prema našim prijateljima i susjedima koji su ovog trenutka povrijeđeni, te prema zajednicama koje su stoljećima bile povrijeđene.“

Izvor: Agencije