Klobuchar se povlači iz utrke: ‘Trenutak za tamnoputu kandidatkinju’

Klobuchak: Postoji tako puno iznimno kvalificiranih žena (EPA)

Američka senatorica Amy Klobuchar povukla se iz kruga potencijalnih potpredsjedničkih kandidata demokrata Joea Bidena te je poručila kako historijski trenutak zahtijeva da demokratski potpredsjednički kandidat prvi put bude žena koja nije bjelkinja.

“Ovo je trenutak da postavimo ženu koja nije bjelkinja, a ima tako puno iznimno kvalificiranih žena”, kazala je u intervjuu za MSNBC.

“Ako želite odmah izliječiti naciju (…) – ovo je sigurno pravi način za to”, dodala je.

Klobuchar je rekla da je razgovarala sinoć o tome s Bidenom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Biden, koji će se suočiti s Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 3. novembra, pod pritiskom je da izabere tamnoputu ženu za potpredsjedničku kandidatkinju, uslijed rasnih tenzija nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom privođenja, nakon čega su izbili veliki protesti širom SAD-a.

Biden je obećao izabrati ženu, a nekoliko tamnoputih žena spominje se u tom kontekstu, uključujući senatoricu Kamalu Harris i zastupnicu u Zastupničkom domu Val Demings.

Neke afroameričke vođe i aktivisti poručili su da bi tamnoputa potpredsjednička kandidatkinja pokazala afroameričkim glasačima, ključnoj komponenti demokratske baze, da je Biden predan adresiranju problema poput reforme kaznenog pravosuđa i policijskog prekoračivanja ovlasti.

Popularnost kod Afroamerikanaca

Na prošlim predsjedničkim izborima manje od 10 posto Afroamerikanaca glasalo je za Donalda Trumpa, dok je Bidenova popularnost kod Afroamerikanaca bila ključna za njegovu pobjedu na demokratskim predizborima.

Senatorica Minnesote Klobuchar, koja ima i slovensko porijeklo, prethodno je bila tužiteljica okruga koji uključuje Minneapolis, u kojem je ubijen Floyd.

Klobuchar je bila tužiteljica 2006. kada je policajac Derek Chauvin, koji je gotovo devet minuta koljenom pritiskao Floydov vrat, nakon čega je ovaj umro, bio umiješan u ubistvo Afroamerikanca koji je prethodno nožem izbo nekoliko ljudi.

Pojavili su se navodi da je upravo Klobuchar imala ulogu u odbacivanju optužbi protiv Chauvina, što ona odbacuje.

Žene su do sada samo dva puta bile potpredsjednički kandidati dvaju najvećih američkih stranaka.

Geraldine Ferraro je bila potpredsjednički kandidat demokrata Waltera Mondalea, kojeg je 1984. porazio republikanac Ronald Reagan, dok je republikanka Sarah Palin bila 2008. potpredsjednički kandidat Johna McCaina koji je izgubio od Baracka Obame.

Izvor: Agencije