Kineski proces protiv Kanađana optuženih za špijunažu

Dvojici Kanađana nije dozvoljen susret sa advokatom niti članovima porodice uprkos činjenici da su pritvoreni više od 18 mjeseci (AFP)

Kina je počela proces na osnovu optužbi za špijuniranje protiv dvojice Kanađana koji su pritvoreni decembra 2018. godine, ubrzo nakon što je šefica Huaweija Meng Wanzhou uhapšena u kanadskom Vancouveru na osnovu američkog zahtjeva za izručenje, prenosi Al Jazeera.

Bivši diplomata Michael Kovrig i biznismen Michael Spavor privedeni su 10. decembra, nekoliko dana nakon hapšenja glavne finansijske čelnice Huaweija Meng na osnovu optužbi da je telekomunikacijski gigant prekršio američke sankcije Iranu.

Državni mediji su u petak objavili kako je sudski proces protiv Kovriga i Spavora počeo u Pekingu i Dandongu, gradu na granici sa Sjevernom Korejom.

Kovrig, viši savjetnik Crisis Groupa za sjeveroistočnu Aziju sa sjedištem u Hong Kongu, tereti se za špijuniranje i krađu državnih tajni, dok je Spavor optužen da je kontakt koji je Kovrigu davao podatke, navodi Global Times.

Bez susreta s porodicama

Ovaj tabloid pod državnom kontrolom piše kako su kineske vlasti istakle kako u državi „vlada vladavina prava i odlučno će se boriti protiv kriminalnih aktivnosti koje ugrožavaju državnu sigurnost“. Dodaje se kako su prava dvojice Kanađana „u potpunosti zagarantirana“.

Kina je hapšenja Kovriga i Spavora zvanično potvrdila tek u maju prošle godine, kazavši kako njihovo pritvaranje nema veze sa hapšenjem Meng u Kanadi. Meng je izašla uz kauciju i živi u jednoj od svojih vila u Vancouveru.

Dvojici Kanađana nije dozvoljen susret sa advokatom niti članovima porodice uprkos činjenici da su pritvoreni više od 18 mjeseci.

„Svaki novi dan je mrlja za kinesku reputaciju, nepravda za Michaela i čin okrutnosti za njegovu porodicu i njegove najmilije“, objavio je Crisis Group u petak na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera