Indijski premijer: Kina nije ušla na našu teritoriju

U sukobu u osporavanoj himalajskoj regiji poginulo je 20 indijskih vojnika, a više od 70 je ranjeno (Reuters)

Indijski premijer Narendra Modi umanjio je važnost sukoba s kineskom vojskom u osporavanoj himalajskoj regiji gdje je poginulo 20 indijskih vojnika, a više od 70 ranjeno, rekavši u petak da nije bilo povrede granica zemlje, javlja Reuters. 

“Niko nije ušao na našu teritoriju, niti koga ima tamo, niti su naši položaji bili zauzeti”, rekao je Modi, pozivajući se na dolinu Ladakh Galwan, gdje se prošle sedmice odigrao fizički sukob između vojnika nuklearnih susjeda, prenijela je Hina. 

Indija i Kina pokušavaju ublažiti napetosti nakon najsmrtonosnijeg sukoba u posljednjih pet decenija, vodeći pregovore na vojnom nivou kako bi se ublažile posljedice sukoba.

No, Modijeve izjave koje je dao na televiziji nakon stranačkog sastanka na kojem se raspravljao o incidentu, bile su u suprotnosti s vladinim ranijim stavom.

U srijedu, ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je starijem kineskom diplomati da je sukob nastao nakon što je “kineska strana tražila da podigne građevinu u dolini Galwan na indijskoj strani LAC-a”, prema izjavi ministarstva. 

‘Svi vojnici na broju’

LAC se, kao pojam, odnosi na “Liniju stvarne kontrole”, de facto granicu koja je bila trajni izvor napetosti u regiji u kojoj su Indija i Kina vodile kratki rat 1962. godine.

Ranije u petak, izvor iz indijske vlade rekao je da je Kina vratila 10 indijskih vojnika zarobljenih tokom bitke.

Na brifingu u Pekingu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan odbacio je tvrdnju da je u njihovom zarobljeništvu bilo indijskih vojnika. 

“Koliko ja znam, Kina nije zarobila nijednog indijskog vojnika”, rekao je Zhao.

Indijska vojska nije komentirala puštanje na slobodu, koje se prema riječima izvora odigralo u četvrtak navečer, nego je ukazala na vladinu izjavu da su svi vojnici na broju.

Izvor: Agencije