Engleska crkva se stidi svoje uloge u ropstvu

Anglikanska zajednica ima 85 miliona pripadnika u više od 165 zemalja (EPA)

Engleska crkva priznala je da se stidi uloge koju su neki u njezinim redovima imali u ropstvu, napominjući ipak da su neki vodeći sveštenici pridonijeli ukidanju trgovine robljem, prenosi Hina.

“Ropstvu i iskorištavanju nema mjesta u društvu”, rekao je glasnogovornik Engleske crkve.

“Premda priznajemo vodeću ulogu koju su sveštenstvo i aktivni članovi Engleske crkve imali u ukidanju ropstva, razlog je za stid što su se drugi u Crkvi aktivno bavili ropstvom i profitirali od njega”, dodao je.

Anglikanska zajednica ima 85 miliona pripadnika u više od 165 zemalja.

Lloydovo izvinjenje

“Godine 2006. Opći sinod Engleske crkve objavio je izvinjenje, priznajući ulogu koju je sama Crkva imala u historijskim slučajevima ropstva”, podsjetio je glasnogovornik.

Prethodno se i britansko osiguravajuće društvo Lloyd izvinilo zbog svoje uloge u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. stoljeću te se obavezalo na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti rasnim i etničkim manjinskim grupama, javlja Reuters.  

“Žalimo zbog uloge koju je Lloyd imao u trgovini robljem tokom 18. i 19. stoljeća, u groznom i sramotnom periodu engleske historije, kao i naše vlastite”, naveo je Lloyd.

“Najnoviji događaji stavili su pod povećalo javnosti nejednakost koju su ljudi tamne boje kože iskusili kroz mnogo godina kao rezultat sistematskog i strukturalnog rasizma koji je postojao u brojnim aspektima u društvu te su pokrenuli kompleksne razgovore koji su odavno kasnili”, objavio je Lloyd, prenijela je Hina.

Investiranje u programe

Londonsko osiguravajuće društvo najavilo je da će investirati u programe kako bi privuklo talente među rasnim i etničkim manjinama te da će preispitati svoje organizacijske osnove djelovanja kako bi utvrdio da nisu ni na koji način rasistički.

Također se obvezalo osigurati finansijsku podršku izdavačima i organizacijama koje im otvaraju nove mogućnosti.

Izvor: Agencije