Bolton: Netanyahu izrazio sumnju u sposobnost Trumpovog zeta

Netanyahuov kabinet je izdao saopćenje da on 'ima potpuno povjerenje u sposobnosti i odlučnost Jareda Kushnera i odbacuje svaki suprotni opis' (Reuters)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izrazio je sumnju u sposobnost visokog savjetnika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, Jareda Kushnera, da rukovodi bliskoistočnim mirovnim planom, napisao je u svojoj knjizi bivši Trumpov savjetnik John Bolton.

Sudeći po navodima iz knjige u Wall Street Journalu i na CNN-u Bolton je razgovarao sa Netanyahuom prije nego što se pridružio Trumpovoj administraciji, prenosi Beta.

Bolton je napisao da je Netanyahu “bio sumnjičav u odnosu na dodjelu zadatka okončanja izraelsko-palestinskog sukoba Trumpovom zetu Kushneru, čiju je porodicu Netanyahu poznavao dugi niz godina”.

Uz to je dodao da se premijer Izraela “nije javno protivi ideji, ali se poput većeg dijela svijeta pitao zašto je Kushner mislio da će uspjeti gdje neki poput Kissingera nisu uspjeli”.

U odgovoru na Boltonove opaske Netanyahuov kabinet je izdao saopćenje da on “ima potpuno povjerenje u sposobnosti i odlučnost Jareda Kushnera i odbacuje svaki suprotni opis”.

“Bliskoistočni tim administracije SAD-a predvođen Kushnerom je uspješno formulirao principe predsjednika Trumpa u Viziju za mir nudeći najrealniji nacrt za mir u našem regionu. Kushner je također doprinio historijskim odlukama predsjednika Trumpa da prizna Jerusalem, premjesti Ambasadu SAD-a u glavni grad Izraela i prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni”, dodaje se u saopćenju Netanyahuovog kabineta.

Umjereni glas

Uz to je navedeno da je “Kushner pomogao da se unaprijede odnosi Izraela s arapskim svijetom” i da je “samo s tim dostignućima pod rukovodstvom predsjednika Trumpa, Kushner već postigao ono što drugi prije njega nisu postigli”.

U saopćenju je izraženo uvjerenje da se zajedničkim radom može postići trajan i siguran mir koji svi žele.

Kushner se smatra umjerenim glasom u Trumpovoj administraciji i ranije je tražio da se aneksija dijelova Zapadne obale umanji ili odloži, navode izraelski mediji.

Netanyahu je obećao da će anektirati sva jevrejska naselja i dolinu rijeke Jordan, što čini 30 procenata Zapadne obale osvojene u ratu 1967. godine i da bi taj proces mogao početi već 1. jula.

Bolton, koji je otpušten u septembru prošle godine, planira da objavi svoju knjigu 23. juna.

Bijela kuća ga je tužila u nastojanju da sabotira objavljivanje.

U tužbi se navodi da knjiga da sadrži tajne informacije i da objavljivanje može nanijeti štetu nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Agencije