Anketa agencije AP: Trump dijeli svoju već nesretnu zemlju

Samo 32 posto Amerikanaca kaže da odobrava Trumpovo postupanje sa odnosima među rasama, a 67 posto ne odobrava (EPA)

Amerikanci su duboko nezadovoljni stanjem u svojoj zemlji i većina smatra da predsjednik Donald Trump pojačava napetost u vreme nacionalne krize, pokazalo je novo istraživanje novinske agencije AP i Instituta za istraživanje javnosti NORC.

Manje od pet mjeseci do dana održavanja novembarskih predsjedničkih izbora, anketa nudi malo svijetlih tačaka za sadašnjeg predsjednika koji se suočava sa historijskom pandemijom, oštrim ekonomskim padom i nacionalnim zgražanjem zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima, prenosi Beta.

Većina Amerikanaca – uključujući 63 posto njegovih Republikanaca, kaže da Sjedinjene Američke Države idu u pogrešnom smjeru. A blizu dvije trećine – uključujući 37 posto Republikanaca, kaže da Trump produbljava podjele u Americi.

Jedna od anketiranih, 63-godišnja penzionerka iz Kalifornije, rekla je čak da se “boji da uključi televizor i gleda vesti”.

Taj pesimizam problem je za ponovni izbor Trumpa u duelu s Demokratom Joeom Bidenom. Predsjednici koji traže još četiri godine na funkciji, obično se oslanjaju na to da glasači optimistično gledaju na to u kom pravcu država ide i žele da ostanu na tom kursu, ali upravo to većina Amerikanaca sada ne smatra.

Pitanje pandemije

Samo 24 posto kaže da SAD ide u pravom smjeru, što je prije samo mjesec dana smatralo 33 posto, a u martu 42 posto. Tada se pandemija COVID-19 tek zahuktavala u Sjedinjenim Američkim Državama, ubivši gotovo 120.000 Amerikanaca do danas i rasturivši veći dio načina na koji se živjelo i radilo.

Sveukupno, 37 posto Amerikanaca kaže da odobrava Trumpovo postupanje tokom epidemije korona virusa, što je pad sa 44 posto u martu.

Društvo u SAD-u se razgnjevilo zbog smrti Georga Floyda i drugih Afroamerikanca u rukama policije. Trump je agresivno reagirao na proteste, obećao da će poslati vojsku, ali mu se Pentagon javno suprotstavio.

Trumpa u takvim vremenima sada pozitivno ocjenjuje 39 posto anketiranih. Iako je to neznatno niže od 43 posto odobravanja koliko je imao u februaru i martu, to je u rasponu u kojem mu je rejting bio i ostao tokom čitavog mandata. To sugerira da su mu sada preostale samo najjače pristalice.

Najbolje ocjene predsjednik i dalje ima samo zbog stanja privrede, kao i svije vrijeme tokom mandata. Otprilike polovina Amerikanaca kaže da odobrava Trumpovo rukovanje privredom.

Ipak, to je manje od 56-postotnog povjerenja u martu i Trumpu koji je planirao da se kandidira za reizbor uz procvat privrede, to je znak upozorenja da su Amerikanci spremni za promjenu.

Neizvjesne prognoze

Čak i uz pad stope nezaposlenosti dok se neke industrije ponovo otvaraju, ekonomske prognoze za ostatak ove godine su neizvjesne, posebno ako se pojave nova žarišta zaraze. Trumpov ekonomski argument se tako premjestio na obećanja o tome kako bi mogla izgledati finansijska situacija SAD-a 2021. godine, ako dobije drugi mandat na vlasti.

Protesti zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima pokazali su se kao posebno mučan trenutak za SAD i za Trumpovo predsjedavanje. I dobio je niske ocjene za rukovanje time.

Većina Amerikanaca – 54 posto, kaže da je Trump pogoršao stvari tokom nemira posle smrti Floyda pod nogama bijelog policajca. Sedamdeset i dva posto Afroamerikanca i 51 posto bijelih Amerikanaca smatra da je Trump pogoršao stvari posle Floydove smrti.

Floydova smrt pokrenula je široku raspravu o ostacima i posljedicama rasizma u Americi. Trump je izrazio žaljenje zbog smrti Floyda i podržao neke ideje za reformu rada policije. Ali je javno posumnjao u to koliko je rasizam u Americi sistemske prirode i sugerirao da se nejednakosti mogu u velikoj mjeri otkloniti jačanjem privrede.

Odnosi među rasama

Samo 32 posto Amerikanaca kaže da odobrava Trumpovo postupanje sa odnosima među rasama, a 67 posto ne odobrava.

Stav prema Trumpu posebno je negativan među Afroamerikancima koji mahom glasaju za Demokrate, ali predsjednik je nastojao da ih pridobije.

Gotovo 90 posto Afroamerikanaca se ne slaže s tim kako Trump uopće radi svoj posao, a otprilike isti procent ne odobrava kako se bavi odnosima među rasama.

Među bijelim Amerikancima, 45 posto odobrava način na koji Trump radi svoj posao u cjelini, a 37 posto kako postupa sa odnosima među rasama.

Anketa AP-NORC-a među 1.310 punoljetnih je provedena 11-15. juna na uzorku koji se smatra reprezentativnim za stanovništvo SAD-a. Granica greške je plus ili minus 3,7 posto.

Izvor: Agencije