AFRICOM otkriva učešće ruskih vojnih aviona u podršci plaćenicima u Libiji

Fotografija Wagnarovih boraca u Libiji koju su objavili aktivisti (Društvene mreže)

Komanda američkih vojnih snaga za Afriku (AFRICOM) saopćila je da ima snimljene dokaze da ruske borbene letjelice polijeću iz zračne baze Al-Jufra i druge u blizini libijskog grada Sirta.

Glasnogovornik AFRICOM-a Chris Carnes rekao je da te letjelice nisu bile u Libiji, i da je očito da su došle iz Rusije, a ne iz neke druge zemlje.

AFRICOM smatra da rusko uvođenje borbenih aviona u Libiju mijenja tok trenutnog sukoba i povećava potencijalne rizike za Libiju.

Istaknuo je da ruskim avionima u Libiji upravljaju neiskusni plaćenici koji se ne pridržavaju međunarodnog prava, niti podliježu zakonima i običajima oružanih sukoba.

Povećanje nasilja

General Bradford Gering, komandant za operacije u AFRICOM-u, upozorio je da kontinuirano rusko miješanje u Libiji povećava nasilje i odgađa političko rješenje.

Skrenuo je pažnju da se Moskva i dalje zalaže za uspostavu strateškog uporišta na Južnom krilu NATO-a, pa čak i na štetu nevinih libijskih života.

Haftarovi borci koriste plaćenike u ratu

Krajem prošlog mjeseca, AFRICOM je saopćio da je fotografijama dokumentirao nedavno rusko raspoređivanje ratnih aviona u Libiji nakon što su prefarbani s ciljem kamuflaže, a sve kako bi pružili podršku Wagnerovim plaćenicima.

AFRICOM je objasnio da su ruski ratni avioni, MiG-29 i Sukhoi-24 koji su stigli u Libiju, sletjeli u zračnu bazu Al-Jufra i da su gorivo napunili u blizini Tobruka, dok Rusija negira slanje bilo kakvih vojnih snaga u Libiju.

Bilateralna saradnja

Sve se ovo dešava u vrijeme kada je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao da je razgovarao o načinima postizanja trajnog primirja i  političkom rješenju u Libiji, kao i energetskoj saradnji tokom posjete Tripoliju koju je opisao kao vrlo korisnu.

Cavusoglu je dodao da će njegova zemlja podržati zahtjeve libijske vlade da odgovorni za pokolje u Libiji budu izvedeni pred lice pravde.

Ministar je navedeno iznio na konferenciji za novinare nakon povratka iz posjete u koju je išao u pratnji delegacije visokih turskih zvaničnika kako bi se sastao s dužnosnicima međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva, kojoj je Ankara pružila pomoć u suprotstavljanju napadima snaga umirovljenog general bojnika Khalife Haftara.

Šef Vrhovnog državnog vijeća Libije Khalid al-Mishri rekao je da se partnerstvo s Turskom ne svodi samo na vojne akcije, naglasivši da će Ankara pomoći njegovoj zemlji da okonča pobunu i proširi utjecaj države na cijeloj teritoriji.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru da turske specijalne snage nastavljaju s uklanjanjem mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava koje su Haftarove snage postavile u naseljenim oblastima.

Tursko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su deminerski timovi uništili 12 novih mina na području na kojem djeluju u Libiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije