Turski avioni gađali 500 kurdskih položaja u Iraku

Turski avioni F-16, dronovi i haubice pogodili su i uništili više od 500 ciljeva PKK-a u 36 sati, rekao je ministar Akar (EPA)

Turske snage pogodile su više od 500 kurdskih lokacija u sjevernom Iraku kao dio operacije u regiji protiv Radničke stranke Kurdistana (PKK), potvrdio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Ratni avioni Turske pogodili su ciljeve PKK-a u različitim regijama sjevernog Iraka proteklih dana, tokom dva odvojena napada, za koje je zvanična Ankara rekla kako su odgovor na pojačane napade na turske vojne baze.

Turska je izvela “Operaciju Tigrova kandža” u regiji Haftanin na sjeveru Iraka.

Turski ministar odbrane je također izjavio kako su turski avioni F-16, dronovi i haubice pogodili i uništili više od 500 ciljeva PKK-a u 36 sati.

“Operacija ide vrlo dobro. S božjom pomoći, ako nastavimo s jednakom ozbiljnošću i odlučnošću, zaključit ćemo operaciju s uspjehom”, rekao je Akar.

Upozorenja na kopnenu ofanzivu

Turska redovno napada pripadnike PKK, uglavnom na jugoistoku Turske te u sjevernom Iraku, gdje je grupa stacionirana.

Proteklih godina Turska također upozorava na potencijalnu kopnenu ofanzivu protiv PKK-ovih baza u iračkim planinama Qandil.

Ujedinjeni Arapski Emirati ocijenili su u međuvremenu da turske i iranske vojne intervencije u Iraku krše irački suverenitet. Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska imaju zategnute odnose i po pitanju libijske krize u kojoj su dvije zemlje podržavale suprotstavljene strane.

Radnička partija Kurdistana, koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasili terorističkom grupom, počela se vojno suprotstavljati Turskoj 1984. godine.

Više od 40.000 ljudi ubijeno je u sukobu, uglavnom na jugoistoku Turske, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije