SAD objavio dokaze da ruski avioni lete u Libiji

Na satelitskim fotografijama se može vidjeti kako ruske letjelice polijeću iz zračne baze (AFRICOM)
Na satelitskim fotografijama se može vidjeti kako ruske letjelice polijeću iz zračne baze (AFRICOM)

Komanda američkih vojnih snaga za Afriku (AFRICOM) objavila je satelitske fotografije na kojima se vidi da je Rusija postavila radare za rano upozorenje “P-18 Terek” u zračnu bazu Al-Jufra u Libiji.

Također, na satelitskim fotografijama se može vidjeti kako ruske letjelice polijeću iz ove zračne baze, prenosi Anadolija.

AFRICOM je ranije objavio dokaze koji potvrđuju da je Rusija isporučila u Libiju avione MiG-29 i Su-27.

Ovaj put Komanda američkih vojnih snaga za Afriku iznosi nove dokaze, koji pokazuju su ruski avioni učestvovali u operacijama u Libiji.

Avioni polijeću iz baze Al-Jufra

Iz AFRICOM-a tvrde da se na prvoj satelitskoj fotografiji može vidjeti da su ruski radari za rano upozorenje “P-18 Terek” raspoređeni u zračnoj bazi Al-Jufra.

AFRICOM podsjeća da Rusija uglavnom postavlja ove radare u zemljama u kojima je uključena u operacije.

Na drugoj satelitskoj fotografiji prikazani su ruski avioni dok polijeću iz zračne baze Al-Jufra, a iz AFRICOM-a tvrde da su utvrdili da su ruski avioni MiG-29 letjeli u područja u blizini grada Sirta u Libiji.

“Slanje ruskih aviona u Libiju promijenilo je tok trenutnog sukoba i povećalo potencijalne rizike za Libijce, posebno za civile”, navodi se u saopćenju AFRICOM-a.

Navodi se da Rusija, kao “trgovac oružjem broj jedan u Africi”, koristi oružane sukobe i nestabilnosti na tom kontinentu za realizaciju vlastitih interesa i ciljeva.

“Ruska vlada je, uz podršku privatnih ruskih zaštitarskih kompanija, kao što je Wagner, aktivna u 16 afričkih zemalja”, piše u saopćenju.

Životi Libijaca su u opasnosti

General Bradford Gering, komandant za operacije u AFRICOM-u, upozorio je NATO na rizik i opasnost od Rusije.

“Rusija pokušava uspostaviti strateško uporište na Južnom krilu NATO-a, a to radi čak dovodeći u opasnost i živote nevinih Libijaca”, kazao je Gering.

Dodao je kako postoji opravdana bojazan da Rusija u ovim avionima koje šalje u Libiju angažira uglavnom neiskusne plaćenike.

“Ukoliko je ovo zaista istina i ako oni izvode bombaške napade, životi nevinih Libijaca su u opasnosti”, zaključio je američki vojni zapovjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO