Podrška domaćoj proizvodnji: Iran zabranio uvoz 2.500 proizvoda

U Teheranu ističu da je ovo pogodna prilika da se domaća proizvodnja počne oslanjati na vlastite kapacitete (EPA)
U Teheranu ističu da je ovo pogodna prilika da se domaća proizvodnja počne oslanjati na vlastite kapacitete (EPA)

Iranske vlasti su odlučile zabraniti uvoz 2.500 proizvoda iz drugih zemalja.

Zamjenik ministra industrije, rudarstva i trgovine Hossein Modarres Khiabani izjavio je da su zabranili uvoz 2.500 proizvoda kako bi pružili podršku domaćoj proizvodnji, prenosi Anadolija.

Kazao je da je Iran poduzeo potrebne korake kako bi imali veću kontrolu i ograničili uvoz u zemlju te time okončali ovisnost o stranim proizvodima.

‘Proces će se nastaviti’

“Trenutačno smo zabranili uvoz 2.500 proizvoda. Taj će se proces nastaviti. Ovo je pogodna prilika da se domaća proizvodnja počne oslanjati na vlastite kapacitete. Na ovaj način ćemo povećati i prihode od izvoza naših domaćih proizvoda”, rekao je Khiabani.

Istaknuo je kako njegova zemlja, unatoč ekonomskom pritisku Sjedinjenih Američkih Država, nastavlja koračati na putu razvoja i napretka.

“U cijeloj zemlji je već završeno 60 posto od 12.500 projekata i 80 posto od 3.800 projekata. Blizu 200 projekata koje započnemo svakog tjedna predstavljaju najveću investiciju u području industrije i rudarstva”, kazao je Khiabani.

Izvor: Agencije


Povezane

Korona virus je značajno uticao na svetsku ekonomiju. Iran je bio u lošoj ekonomskoj situaciji i pre pandemije, uglavnom zbog dugogodišnjih sankcija. Neke kompanije sada ulažu dodatne napore da bi opstale.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO