Novi Zeland postrožio zakon o posjedovanju oružja

Ispunjenje obećanja koje je vlast dala nakon što je naoružani muškarac prošle godine ubio 51 muslimana u najvećoj masovnoj pucnjavi u zemlji (EPA)

Novi Zeland u četvrtak je postrožio zakone o registraciji oružja, što je obećanje koje je vlast dala nakon što je naoružani muškarac prošle godine ubio 51 muslimanskog vjernika u najvećoj masovnoj pucnjavi u zemlji u mirnodopsko vrijeme, javlja Reuters.

Ovo je drugi set zakona kroz koji Novi Zeland provodi reforme koje se odnose na kontrolu oružja poslije masakra u Christchurchu koji je počinio bijeli supremacist ubivši svoje žrtve poluautomatskim oružjem. 

Australac Brenton Tarrant izjasnio se krivim zbog napada i bit će kasnije tokom godine osuđen, prenosi Hina.

Strožiji zakoni o oružju stupit će na snagu slijedeće sedmice nakon današnjeg usvajanja prijedloga zakona u Parlamentu.

Najznačajnija promjena odnosi se na novi registar oružja koji će nositelj dozvole morati osvježiti svaki put kada kupi ili proda oružje. 

Pohvale iz cijelog svijeta

“Novi zakon osmišljen je kako bi vatreno oružje prestalo dolaziti u krive ruke. Njime je prvi put razjašnjeno da je posjedovanje vatrenog oružja privilegija, ograničena na odgovorne vlasnike licenci”, izjavio je ministar policije Stuart Nash.

Druge promjene uključuju zabranu posjedovanja visokorizičnog vatrenog oružja poput poluautomatskih pušaka, strožija pravila za prodavače oružja i smanjenu dužinu licenci za vatreno oružje s 10 na pet godina za prvu licencu i za one čija je dozvola oduzeta ili je istekla.

Australac Brenton Tarrant izjasnio se krivim zbog napada u Christchurchu i bit će kasnije tokom godine osuđen

Vlada je imala gotovo jednoglasnu podršku u Parlamentu prošle godine kad je donesen zakon o zabrani poluautomatskog vatrenog oružja vojničkog stila samo nekoliko sedmica nakon napada, koji se dogodio u martu 2019. godine.

Drugi krug zakonskih izmjena u četvrtak je naišao na određeni otpor lobista za oružje i opozicijskih čelnika koji propitkuju potrebu postojanja registra za oružje.

Nastojanja Novog Zelanda kada je riječ o kontroli oružja zadobila su globalnu pohvalu, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se zastupnici koji se zalažu za kontrolu oružja i aktivisti bore da ukažu na nasilje uzrokovano oružjem.

Odgoda izricanja kazne

Izricanje kazne Australcu Tarrantu odgođeno je krajem prethodnog mjeseca pošto su granice Novog Zelanda zbog pandemije korona virusa bile zatvorene.

Posljednjih dana marta, Brenton Tarrant priznao je krivicu za 51 tačku ubistva, 49 tačaka za pokušaj ubistva i za izvršenje terorističkog napada.

U vrijeme kada je priznao krivicu Novi Zeland je bio u karantinu.

Najgora pucnjava u historiji Novog Zelanda dogodila se 15. marta 2019. godine, kada je usamljeni napadač, koji je potom identificiran kao Tarrant, otvorio vatru na muslimanske vjernike tokom džuma-namaza u dvije džamije u Christchurchu. Svoj pohod prenosio je uživo na Facebooku.

Izvor: Al Jazeera i agencije