Lloyd se izvinio zbog sramne uloge u trgovini robljem

Demonstranti u Bristolu srušili su kip Edwarda Colstona, trgovca robljem iz 17. stoljeća (EPA)

Britansko osiguravajuće društvo Lloyd izvinilo se zbog svoje uloge u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. stoljeću te se obavezalo na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti rasnim i etničkim manjinskim grupama, javlja Reuters.  

“Žalimo zbog uloge koju je Lloyd imao u trgovini robljem tokom 18. i 19. stoljeća, u groznom i sramotnom periodu engleske historije, kao i naše vlastite”, naveo je Lloyd.

“Najnoviji događaji stavili su pod povećalo javnosti nejednakost koju su ljudi tamne boje kože iskusili kroz mnogo godina kao rezultat sistematskog i strukturalnog rasizma koji je postojao u brojnim aspektima u društvu te su pokrenuli kompleksne razgovore koji su odavno kasnili”, objavio je Lloyd, prenijela je Hina.

Londonsko osiguravajuće društvo najavilo je da će investirati u programe kako bi privuklo talente među rasnim i etničkim manjinama te da će preispitati svoje organizacijske osnove djelovanja kako bi utvrdio da nisu ni na koji način rasistički.

Također se obvezalo osigurati finansijsku podršku izdavačima i organizacijama koje im otvaraju nove mogućnosti.

Oružje i barut iz Evrope mijenjali za afričke robove

U najvećoj deportaciji u poznatoj historiji, oružje i barut iz Evrope zamijenjeni su za milione afričkih robova koji su zatim otpremljeni preko Atlantika u Ameriku. Brodovi su se u Evropu vratili sa šećerom, pamukom i duhanom.

Najmanje 17 miliona afričkih muškaraca, žena i djece odvedeno je iz njihovih domova i uključeno u jednu od najbrutalnijih svjetskih trgovina na globalnom nivou između 15. i 19. stoljeća. Mnogi od njih su umrli u nemilosrdnim uvjetima.

Oni koji su preživjeli bili su podvrgnuti mukotrpnom životu na plantažama šećera, duhana i pamuka.

Velika Britanija je ukinula prekoatlantsku trgovinu robljem 1807. godine, iako je potpuno ukidanje ropstva uslijedilo tek nakon još jedne generacije.

Izvor: Agencije