SAD isporučio Ukrajini savremeni protivtenkovski sistem

Pošiljka dopremljena u Ukrajinu sadrži i prenosne protivtenskovske raketne lansere tipa Javelin (EPA)
Pošiljka dopremljena u Ukrajinu sadrži i prenosne protivtenskovske raketne lansere tipa Javelin (EPA)

Sjedinjene Američke Države dopremile su u Ukrajinu pošiljku vojne opreme vrijednu 60 miliona dolara koja uključuje protivtenkovske rakete kako bi se ta zemlja suprotstavila ruskoj agresiji, potvrdila je američka ambasada u Kijevu, javlja dpa.

Pošiljka dopremljena u Ukrajinu sadrži i prenosne protivtenskovske raketne lansere tipa Javelin, prenosi Hina.

U pošiljci je i municija, kao i komunikacijska oprema, a Ambasada SAD-a opisuje je kao sastavni dio pomoći čiji je cilj ojačati sigurnost Ukrajine i saradnju dvije države.

Savremeni protivoklopni sistem Javelin, osim američke vojske i mornaričkih jedinica, koriste i vojske brojnih drugih država.

“SAD odlučno stoji uz Ukrajinu i podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kojima prijeti ruska agresija”, navodi se u izjavi američke ambasade.

Rat u Ukrajini

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje protiv pobunjeničkih grupa, koje imaju rusku podršku.

Više od 13.000 ljudi poginulo je tokom tih sukoba, procjena je Ujedinjenih naroda.

Sukob je izbio nakon što je 2014. u Ukrajini zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič, nakon čega se Ukrajina okrenula saradnji sa Zapadom.

Rusija, koja zastupa pobunjeničke grupe u međunarodnim mirovnim pregovorima, više puta negirala je direktnu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO