Stoltenberg: SAD još bez konačne odluke o povlačenju iz Njemačke

Donald Trump je potez opravdao zamjerkama da Berlin ne ispunjava u punom obimu finansijske obaveze prema NATO-u (EPA)

Ukazujući na to da neće biti brzog povlačenja američkih snaga iz Njemačke, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Beuxellesu je izjavio da Washington još nije donio konačnu odluku o tome kada i na koji način bi do toga moglo doći, prenosi Tanjug.

“SAD je jasno dao na znanje da konačna odluka o tome kada i kako će se to dogoditi nije donesena”, rekao je Stoltenberg, koji je o ovoj temi već razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i iz istog razloga je, kako je dodao, u kontaktu i s Berlinom.

“Ono što je po meni važno je da održimo uvjerljivo odvraćanje i obranu, kao i da održimo jaku povezanost između Sjeverne Amerike i Europe”, rekao je Stoltenberg, naglasivši da je tijekom proteklih godina Washington pojačao svoje vojno prisustvo u Europi i da europske članice NATO-a sada više izdvajaju za obranu.

Amrička ambasadorica: Nije mi poznato da traju pripreme

Američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchison izjavila je kako joj nije poznato da su u tijeku pripreme za eventualno povlačenje američkih snaga iz Njemačke, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Njemačka vlada još uvijek nema službenih informacija o tomu u kojoj mjeri SAD namjerava smanjiti broj svojih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, izjavio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Nemamo nikakve precizne ili detaljne informacije o tomu kako će i gdje biti provedeni planovi o povlačenju vojnika”, rekao je on nakon sastanka s poljskim kolegom Jacekom Czaputowiczom u Varšavi, prenosi Hina.

Na upit novinara, objasnio je kako službeni Berlin “ni u američkom Ministarstvu vanjskih poslova, niti u Ministarstvu obrane” nije mogla dobiti preciznije podatke o obimu povlačenja u Njemačkoj stacioniranih američkih vojnika.

Maas: Čekamo odluku Washingtona

“Čekamo da vidimo što će u Washingtonu odlučiti”, kazao je Maas.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj s 34.500 na 25.000, čime je potvrdio višetjedna nagađanja medija.

Trump je ovaj potez opravdao zamjerkama na račun Njemačke da u punom obimu ne ispunjava svoje financijske obveze prema NATO-u.

Maas je u Varšavi naglasio kako američke postrojbe u Njemačkoj nisu stacionirane prvenstveno kako bi štitile Njemačku, nego da služe i interesima ostalih članica NATO-a.

“Prisustvo američkih vojnika u Njemačkoj nije samo važno za sigurnost Njemačke nego i za sigurnost SAD-a i Europe”, rekao je Maas.

Mediji: Dio vojnika ide u Poljsku

U Njemačkoj se nalaze neke od najvažnijih vojnih baza američke vojske iz kojih se koordiniraju i vode vojne akcije na Bliskom i Srednjem istoku.

Prema informacijama medija, Washington bi dio vojnika mogao prebaciti i u Poljsku, prenosi Hina. 

Poljski ministar vanjskih poslova je nakon susreta s Maasom naglasio kako “Poljska ni na koji način nije umiješena u planove SAD-a”.

“Iz naše perspektive, prisustvo američkih vojnika u Njemačkoj služi i našoj sigurnosti i naša je želja da se to prisustvo i nastavi”, rekao je Czaputowicz, kako prenosi Hina.

Izvor: Agencije