Počelo suđenje neonacisti zbog ubistva demokršćanskog političara

Stephan Ernst je ubistvo Waltera Luebckea pripremao dugo (EPA)

U utorak je u Frankfurtu počelo suđenje neonacistu Stephanu Ernstu zbog ubistva demokršćanskog političara Waltera Luebckea prošle godin, a kao motiv se navodi mržnja prema strancima i izbjeglicama za koje se Luebcke javno zalagao.

“Stephan Ernst je ubistvo Waltera Luebckea pripremao dugo, najkasnije nakon napada ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant] u Nici i događaja u Kelnu u novogodišnjoj noći 2015/16, kada je stotine izbjeglica osumnjičeno za napastovanje prolaznika”, rekao je državni tužitelj Dieter Killmer prilikom otvaranja procesa.

‘Ekstremno desna pozadina’

Ernst je, kako je naglasio državni tužilac čitajući optužnicu, ubistvom Luebckea “htio odaslati signal s najvećim mogućim učinkom”, prenosi Hina.

Ernst je demokršćanskog političara pratio najkasnije od jednog okupljanja na jesen 2015. godine, kada je Luebcke oštro uzvratio protivnicima izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel te im poručio da “napuste zemlju”, čime je izazvao bijes desničarskih krugova.

Na optuženičkoj klupi se nalazi i Markus H., koji se sumnjiči da je prvooptuženom pribavio oružje kojim je počinjeno ubistvo.

Prvooptuženom se u isto vrijeme vodi proces zbog povređivanja iračkog izbjeglice.

Ernst je više puta bio osuđivan zbog krivičnih djela s ekstremno desnom pozadinom.

Godine 1989. je podmetnuo požar u podrum kuće u kojoj je živjela turska  porodica, a stoji i iza bombaškog napada na prihvatilište za izbjeglice.

Priznao, pa promijenio iskaz

No, posljednjih godina nije pokazivao znakove aktivnosti, pa su ga vlasti prestale pratiti.

Ernst je nakon hapšenja prvo priznao ciljano smaknuće Luebckea na terasi njegove kuće u blizini Kassela, ali je nakon toga promijenio iskaz te sada tvrdi da je pištolj opalio tokom svađe sa žrtvom.

Ubistvo Luebckea prije nešto više od godinu dana je izazvalo šok u Njemačkoj i ponovo je skrenulo pažnju na postojanje terorističke opasnosti sa krajnje desnog političkog spektra.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada