Mađarska ukinula kritizirano vanredno stanje

Korona virus, Mađarska
Opasnost od zadržavanja vremenski neograničenih posebnih ovlasti izvršne vlasti ocijenjena je ozbiljnom (EPA)

Mađarski je parlament u utorak ukinuo sporno izvanredno stanje koje je uvedeno radi suzbijanja epidemije korona virusa i koje je premijeru Viktoru Orbanu omogućilo da više od dva mjeseca vlada putem izvršnih uredaba, što je potaknulo oštre kritike iz inozemstva, prenosi Hina. 

Odluku o ukidanju tog “stanja opasnosti” jednoglasno su donijela 192 nazočna zastupnika u skupštini u kojoj većinu ima Orbanova nacionalna konzervativna stranka Fidesz.

Uredbom od 30. ožujka nacionalistički čelnik dobio je proširene ovlasti dok traje epidemija novog korona virusa.

Vlada je bila na meti kritike mađarske oporbe i mnogih europskih čelnika, koji su optužili Orbana da zadaje nove udarce ionako oslabljeloj demokraciji.

Opasnost od zadržavanja vremenski neograničenih posebnih ovlasti izvršne vlasti ocijenjena je ozbiljnom.

‘Optička varka’

Ukidanje izvanrednog stanja “optička je varka”, upozoravaju mađarske nevladine organizacije za građanska prava, prenijela je HIna.

Na sjednici održanoj u utorak zastupnici su prihvatili i tekst koji, tvrde te organizacije, omogućuje vladi da ubuduće može proglašavati “zdravstveno krizno stanje” i vladati donošenjem izvršnih uredaba.

Orban, koji ima dugu povijest sukoba s europskim ustanovama, zaredao je u posljednjih deset godina sa spornim mjerama i redovito je na meti kritika zbog napada na oporbu, medije, sveučilište, nevladine organizacije i tražitelje azila.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je “vrlo zabrinuta” zbog posebnih mjera uvedenih u toj zemlji krajem ožujka.

Mađarska je vlada rekla da je žrtva “lova na vještice” i “lažnih informacija”, navodeći da će parlament preuzeti svoju uobičajenu ulogu kada prođe opasnost.

Izvanredno je stanje bilo “jedna od najboljih odluka donesenih u posljednjih deset godina”, izrazio je zadovoljstvo Orban nedavno, rekavši da je, zahvaljujući proširenim ovlastima, vlada mogla “brzo i uspješno djelovati protiv virusa”. 

Orban ‘apsolutni pobjednik’

Premijer misli da se oni koji su tvrdili da zemlja skreće prema autoritarnoj vladavini moraju “ispričati”.

Orban je “apsolutni pobjednik” ovog spora, ocjenjuje Agoston Mraz, ravnatelj Instituta Nezopont, bliskog vladi.

“U Mađarskoj je većina stanovništva zadovoljna načinom na koji je vlada upravljala krizom, a kad je riječ o inozemstvu, dobila je bitku s kritikama.”

Mađarska, gdje je karantena trajala nekoliko tjedana, razmjerno je dobro prošla u epidemiji, s 565 umrlih i nešto više od 4.000 zaraženih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO