Kritike UN-u za skidanje Saudijske Arabije sa ‘crne liste’

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine (Reuters)

Ujedinjeni narodi su se našli na meti kritika jer su skinuli saudijsku vojnu koaliciju u Jemenu sa liste grupa koje krše prava djece, a aktivisti tvrde da je ona prošle godine bila odgovorna za smrt ili povrede 222 djece.

“Koalicija za podršku legitimnosti u Jemenu će biti skinuta sa liste zbog kontinuiranog i značajnog smanjenja ubijanja i povrjeđivanja u njenim zračnim napadima”, piše u novoobjavljenom godišnjem izvještaju UN-a o djeci u ratnim zonama, uz dodatak da je od sporazuma iz marta 2019. godine broj ubijenih opao.

‘UN ignorira sopstvene dokaze’

Izvještaj je objavljen nedugo nakon što su pobunjenici Husi, protiv kojih se koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom bori, objavili da je u zračnom udaru na vozilo u kojem su bili civili poginulo 13 osoba, među kojima i četvero djece.

Koalicija je počela intervenciju u Jemenu 2015. godine, kako bi podržala međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, kojeg su Husi krajem 2014. godine svrgnuli sa vlasti.

Koalicija je na meti kritika zbog civilnih žrtava koje izazivaju njeni zračni udari.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je osudila generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa jer je koalicija skinuta sa “liste srama” te je dodao da “UN ignorira sopstvene dokaze o kontinuiranom teškom kršenju prava djece”.

Organizacija The Watchlist on Children and Armed Conflict navela je da, “oslobađanjem saudijsko-emiratske koalicije odgovornosti za ubijanje i sakaćenje djece u Jemenu, generalni sekretar UN-a djecu ostavlja još ranjivijom na nove napade”.

Inger Ashing iz organizacije Save the Children Guterresovu odluku nazvala je “šokantnom”.

Napadi na 1.525 palestinske djece

No, izvjestiteljica generalnog sekretara za djecu i oružane konflikte Virginia Gamba rekla je da UN nije bio pod pritiskom Saudijske Arabije te da se uklanjanje sa liste temelji na podacima.

HRW i Watchlist su, također, kritizirali Guterresa jer na listu nije uvrstio Izrael, uprkos tome što je ta država odgovorna za napade na 1.525 palestinske djece prošle godine, od kojih je 29 preminulo.

Prema izvještaju UN-a, u 2019. godini je potvrđeno ubistvo 4.019 djece u konfliktima širom svijeta.

Izvor: Agencije