Iran odbija zahtjev IAEA-e da provjeri nuklearna postrojenja

Teheran odbija IAEA-u pristup lokacijama za koje u agenciji smatraju da skrivaju uranij koji nije prijavljen (AP)
Teheran odbija IAEA-u pristup lokacijama za koje u agenciji smatraju da skrivaju uranij koji nije prijavljen (AP)

Iran je u utorak odbacio poziv Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da dopusti inspekciju dva svoja postrojenja, što sada može pouzročiti nove probleme u sporu u vezi iranskog nuklearnog programa.

“Ako IAEA nastavi s ovakvim pristupom, to može prouzročiti probleme u bilateralnim odnosima”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi, prenosi Hina.

Najavio je kako će Iran “adekvatno” odgovoriti ako agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda ne pristane na “konstruktivni pristup”, prenosi iranska agencija Isna, koja citira Mousavija.

‘Insinuacije izraelskih službi’

Diplomatska misija Irana u Beču, u kojemu je sjedište IAEA, također je upozorila kako bi zahtjevi što ih postavlja ta agencija mogli dovesti do ponovne krize u sporu u vezi iranskog nuklearnog programa.

Više od četiri mjeseca Teheran odbija dopustiti IAEA pristup dvjema lokacijama za koje u agenciji smatraju da skrivaju uranij koji nije prijavljen. 

Inspekciju je zatražio čelnik IAEA-e Rafael Grossi, što su poduprle Njemačka, Velika Britanija i Francuska.

Iran svoje stajalište opravdava tvrdnjom da ovaj zahtjev nadmašuje ovlasti agencije ističući kako bi IAEA trebala djelovati na zakonit, neutralan i politički nepristran način koji neće biti na tragu “insinuacija” obavještajnih službi izraela, kazao je Mousavi.

Mousavi: Postupak za žaljenje

Zahtjev IAEA nazvao je “postupkom za žaljenje”, dodajući da iza njega zapravo stoji “cionistički režim, čije je neprijateljstvo prema iranskom narodu poznato diljem svijeta”.

Iran te Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i SAD u lipnju 2015. godine potpisali su sporazum čiji je cilj bio spriječiti Teheran da proizvodi nuklerano oružje, no 2018. godine američki predsjednik Donal Trump povukao je SAD iz tog sporazuma i započeo svoju kampanju protiv Irana unatoč protivljenu europskih saveznika.

U znak odgovora na taj potez, Iran je od 2019. godine počeo ignorirati ključne odredbe sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO