Granica Kanade i SAD-a ostaje zatvorena još 30 dana

Savezna vlada je prošlog mjeseca objavila da će kanadsko-američka kopnena granica ostati zatvorena bar do 21. avgusta (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau objavio je u utorak da su se Kanada i Sjedinjene Američke Države složile da za još 30 dana, do 21. jula, produže restriktivne granične mjere koje su već na snazi.

“To je odluka koja će zaštititi ljude s obje strane granice dok se mi nastavljamo boriti protiv korona virusa”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Granica je prvobitno trebala biti otvorena u aprilu, ali je zatvaranje do sada dva puta produženo, a prije najnovije odluke važilo je do 21. juna.

Tudeau: Naš prioritet je sigurnost

Trudeau je u ponedjeljak kazao da se sa SAD-om pregovara o produženju zatvaranja kanadsko-američke granice, jer zabrinutost i dalje postoji zbog širenja novog korona virusa.

“Jasno je da postoji širok konsenzus po pokrajinama da moramo i dalje održavati trenutne mjere na granici”, rekao je on nakon konsultacija s liderima kanadskih pokrajina.

“Naš prioritet je da osiguramo Kanađanima sigurnost, a da istovremeno osiguravamo protok osnovnih roba i usluga”, kazao je Trudeau.

Granica duga 8.900 kilometara

Najduža međunarodna granica na svijetu – dužine 8.900 kilometara – zatvorena je s obje strane 21. marta kao odgovor na krizu korona virusa.

Zatvaranje je dovelo do masovnog pada prekograničnog saobraćaja – do 95 procenata, prema statističkim podacima Kanade, ali trgovina se nastavila nesmetano.

Prije pandemije robe u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara i više od 400.000 ljudi svakodnevno su prelazili granicu.

Izvor: Agencije