WHO: Posljednje dvije sedmice 100.000 novih slučajeva dnevno

Korona virus
Zemlje koje su obuzdale prenošenje korona virusa moraju biti u pripravnosti (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je u ponedjeljak da se u posljednja dva tjedna svakoga dana bilježi više od 100.000 potvrđenih slučajeva korona virusa diljem svijeta, uglavnom u Americi i Južnoj Aziji.

Poručio je zemljama koje su obuzdale prenošenje virusa da moraju biti u pripravnosti zbog mogućnosti ponovnog porasta broja slučajeva, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Tedros je ukazao i novi niz slučajeva u Pekingu, koji je povezao više od 50 dana bez novih slučajeva oboljenja COVID-19 i rekao da se porijeklo nove serije slučajeva istražuje.

Tri četvrtine slučajeva iz 10 zemalja

Michael Ryan, šef WHO-a za izvanredne situacije, kazao je da je zdravstvena agencija UN-a ponudila dodatnu pomoć kineskim vlastima i da bi WHO mogao pojačati svoj tim u Kini idućih dana dok istraga napreduje.

Tedros je primijetio da su bila potrebna dva mjeseca da se dostigne prvih 100.000 prijavljenih slučajeva, a sad je to dnevna brojka.

Gotovo tri četvrtine novih slučajeva svakog dana dolazi iz 10 zemalja, uglavnom iz južne Azije i Amerike, rekao je on, kako prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije